Angreštové čatní

Čvc 13

Angreštové čatní

Všechno uzrálo najednou: třešně, rybíz, angrešt. Sklízeli jsme levanduli, bylinky kvetly o sto šest a my měli co dělat.

Přemýšlela jsem, jak naložím s angreštem. Část otrhaného putovala do mrazáku a z části by se dal udělat džem s kousky ovoce. Ale myslela jsem spíše něco méně obvyklého. Tak tedy čatní. Sladkokyselá chuť angreštu by v kombinaci s masem mohla být to pravé.

Barevná sklizeň...

Angrešt

 

Obsahuje mnoho cenných kyselin, hlavně citrónovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou. Cukru obsahuje méně než 10%, především fruktózu. Obsahuje stejně vitamínu C jako citrony, vitamín E, dále menší množství vitamínu B. Z minerálních látek je bohatý na draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin a měď. Dále křemík, který pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně a tak předchází cévním nemocem. Slupka je navíc bohatá na nenasycené mastné kyseliny a to také srdci prospívá.

 

Zdroj: Wikipedie

Angrešt...

Takže jsem si připravila:

  • 1 kg angreštu
  • 2 dcl Cidre
  • 300g krystalového cukru
  • 3 lžíce rozinek naložených v rumu
  • několik snítek rozmarýnu
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • kousek skořice

Většina surovin...

Vlastně jsem přísady přidávala až při vaření, protože jsem čekala, jak se rozvine výsledná chuť.

Angreštové plody jsem propláchla vodou a odstranila nůžkami stopky a spodní konce plodů. Do woku jsem nalila cidre, nasypala cukr a rozpůlený angrešt jsem v této směsi nechala vařit. Když plody trochu změkly, přidala jsem pár snítek rozmarýnu. Jeho vůně se k angreštu výborně hodí.

Přidáme pár snítek rozmarýnu...

Angrešt se vařil, pouštěl sladkou šťávu a vše bylo čím dál hustší. Přidala jsem tedy rozinky naložené v rumu. Stačí mít skleničku takto naložených rozinek v lednici stále. Jsou ideální do jablečného závinu.

Pak už jsem jen přidala pár hořčičných semínek a kousek skořice.

Nakonec ovoníme skořicí...

Když se angrešt takřka rozvařil, odstranila jsem větvičky rozmarýnu a skořici. Čatní jsem pak dala do předem vařící vodou vylitých a pak vysušených sklenic.

Při ochutnávání výsledku svého snažení jsem byla příjemně překvapena. Přírodní hovězí roštěná a angreštové čatní byla ta správná volba.

:-)

Z jednoho kila angreštu jsem získala dvě 250 ml sklenky čatní.

Nejlepší přílohou je maso...

Pro čas grilování je to myslím docela vhodná příloha k masu na prostřený stůl.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

4 comments

  1. Eva /

    Dobrý den,
    zaujal mne váš recept na angreštové čatní. Nevyčetla jsem ale, jak dlouho vše vaříte. Můžete, prosím, upřesnit?
    Děkuji, Eva

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Evo 🙂 Do receptu jsem tehdy přesný čas neuvedla, ale pokud bude angrešt rozpůlený (jak uvádím), tak rozvaření rozhodně nebude trvat dlouho. Určitě se vejdeme do 40 minut. Děkuji a mějte se krásně, P. 🙂

  2. Dana /

    Čatní jsem podle tohoto receptu dělala již druhý rok. Je to opravdu výborné, no jako všechny tady uváděné recepty. 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dano, děkuji 🙂 My letos z angreštového keříku nemáme téměř nic 🙁 P.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *