Bramborový knedlík, špenát a pečený bůček

Led 21

Bramborový knedlík, špenát a pečený bůček

Česká kuchyně ve své tučnější podobě se na mém blogu ani na mém stole neobjevuje moc často. Ale všechno, co nám chutná, je v rozumné míře našemu tělu prospěšné. Takže si prostě občas s velkou chutí dám krásně křupavé a vypečené tučnější maso a k tomu dobrý domácí bramborový knedlík.

Když už se však k takovému vaření rozhodnu, vždy přemýšlím, jak si jídlo ozvláštnit. I nedělní oběd v podobě pečeného bůčku s knedlíkem může přeci vypadat zajímavě.

Připravíme si následující ingredience:

Na knedlíky:

  • 1,5 kg brambor
  • 600 – 800 g hrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 lžičku soli

Na pečení masa:

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 1 palici česneku
  • 1 lžičku soli
  • 5 středních cibulí

Na špenát:

  • 400 g listového špenátu
  • 5 stroužků česneku
  • mletý černý pepř
  • sůl

Ingredience...

Maso se bude připravovat z celého pokrmu nejdéle a tak začneme právě jeho přípravou.

Bůček nakrájíme na kostky. Oloupeme a prolisujeme česnek a rozhodně jím nešetříme, bez něho by to prostě nebylo ono. Prolisovaný česnek utřeme se solí a kostky masa v této směsi důkladně obalíme. Poslední úkon je nejlépe provést už přímo v nádobě, ve které budeme maso péci. Já pro tento případ opět použila mou milovanou remosku. Pečený bůček ve formě kostiček je dalším z jejích mistrovských kousků :-)

Během pečení nádobou občas zatřeseme, aby se kostky masa promíchaly. Až se maso zatáhne a jeho hrany začnou zlátnout, vsypeme do nádoby cibuli nakrájenou na proužky. Cibulí opět nešetříme, dodá pokrmu chuť a šťávu. Pečeme do doby, než cibule zkaramelizuje.

Příprava masa...

Maso se peče a zatím si připravíme špenát.

Špenátové listy důkladně omyjeme a pokud nemáme po ruce zrovna baby-špenát, odstraníme řapíky. Listy spaříme vroucí vodou. Na pánvi s olivovým olejem zprudka osmahneme najemno nakrájený česnek. Jakmile začne růžovět, přidáme do pánve spařené a posekané špenátové listy, osolíme a lehce opepříme. Asi minutu restujeme a pak odstavíme z tepelného zdroje. Směs necháme vychladnout.

A nyní je na řadě bramborový knedlík.

Brambory jsme si, třeba i předchozí den, uvařili ve slupce. Zchladlé je oloupeme a prolisujeme, případně nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, sůl a postupně přidáváme mouku. Její přesné množství však bude záležet na druhu použitých brambor. Těsto dobře propracováváme až do doby, kdy se přestane lepit. Takže, pokud se těsto stále příliš lepí, mouku klidně přidáme.

Z uvedeného množství surovin lze připravit tři menší šišky bramborového knedlíku. Pouze pro jednu z nich jsem si ale připravila špenátovou směs. Tou budeme náš bramborový knedlík plnit.

Pracovní plochu si hojně posypeme moukou a bramborové těsto rozválíme na asi 1 cm silný plát. Na těsto naklademe zchladlou špenátovou směs a lehce ji rozprostřeme, ne však až k okrajům těsta. Těsto opatrně zarolujeme a takto vzniklý knedlík pevně zabalíme do potravinové fólie. Fólií knedlík trochu zpevníme a okraje pevně uzavřeme.

Příprava bramborového knedlíku...

Knedlík ve fólii vložíme do vroucí vody a vaříme mírným varem asi 20 minut. Trochu zchladlý knedlík zbavíme fólie, krájíme režnou nití a podáváme.

Knedlík se špenátem...

Všichni, kteří si potrpí na talíři na českou klasiku, si pochutnají. A efektní podoba pokrmu na talíři může k tomu všemu pouze přispět.

Stopečka něčeho ostřejšího před tučným jídlem samozřejmě nemůže chybět! Takže na zdraví…

Karafa s kořalkou...

Dobrou chuť!

… a dobrou chuť!

Máte-li rádi na talíři českou klasiku, vyzkoušejte také rajskou omáčku s hovězím masem.

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *