Bramborový salát

Pro 18

Bramborový salát

Bramborový salát má mnoho podob a patří mezi typické pokrmy české kuchyně. Převážná většina lidí připravuje podobný bramborový salát na vánoční stůl, někteří pak jako oblíbené jídlo různých oslav. Je totiž skvělým společníkem smaženému řízku a bez toho se leckterá česká oslava neobejde. Salát lze použít i na přípravu finger food

Někdo do bramborového salátu přidává cibuli, někdo kapie. Existuje recept, který obsahuje kostičky salámu. Ten, jakkoliv kvalitní, do bramborového salátu nepatří. Směřuje spíše už k salátu vlašskému. Bramborový salát může být také způsob, jak zlikvidovat, třeba o velikonočních svátcích, přebytek vařených vajec.

Já mám ráda salát, který jsem od malička ochutnávala doma, s kořenovou zeleninou, nakrájenou na malé kostičky v jemně slaném nálevu. Kdysi se dala tato jednoduchá směs běžně koupit, teď si ji připravuji dle vlastního receptu:

• 2 díly mrkve
• 1 díl petržele
• 1 díl celeru

Nálev:
• 1 litr vody
• 3 lžičky soli

Převařeným a zchladlým nálevem zalijeme nakrájenou zeleninu ve sklenicích. Ty poté pevně uzavřeme a v hrnci s vodou, která sahá nad úroveň víček, sterilujeme asi 35 minut. Ve sterilizované podobě vydrží stejně jako třeba nakládané okurky.

Suroviny na bramborový salát:

• 1,2 kg brambor (1 kg)
• 5 vajec
• 400 g sterilovaného hrášku
• 200 g sterilované kořenové zeleniny
• 300 g sterilovaných okurek
• 400 g majonézy
• 2 lžíce plnotučné hořčice
• bílý pepř
• sůl

Zásadní věc jsou brambory. Použijeme typ A, na salát. Úplně jsem se zamilovala do tzv. rohlíčků. Brambory jsou i po uvaření pevné, po oloupání sytě žluté a mají velmi výraznou chuť. I v uleželém bramborovém salátu zůstávají malé kostičky brambor pevné. Jejich mírně lepkavý povrch do sebe při odležení natáhne přebytečnou tekutinu a všechny chutě.

Protože jsou brambory nejdůležitější složkou salátu, je třeba k nim přistupovat zodpovědně. Brambory ve slupce si uvaříme den předem. Snažíme se, aby brambory byly pokud možno stejně velké. Uvaříme jednu (nebo dvě) brambory, tak, jak jsme zvyklí. Přesně však sledujeme čas. Poté vyzkoušíme konzistenci brambory. Podle toho pak upravíme výsledný čas vaření všech brambor. Brambory necháme zchladnout a loupeme až před přípravou salátu. Bramboru krájíme podélně na dva nebo tři díly, každý z nich pak protlačím mřížkou – kolečkem se strunami.

Výsledná chuť salátu bude přímo závislá na chuti okurek a tak, pokud nemáte ty své nejoblíbenější nebo domácí, dejte přednost znojemským nebo „Efko“. Volila bych rozhodně plody menšího vzrůstu. Krájíme je na jemné kostičky, menší, než jsou ty bramborové. Okurkový nálev scedíme. Někdo používá nálev na případné dochucení salátu. Nejsem toho zastáncem, salát se dost naředí a postupem času dost změní chuť.

Hrášek je lépe zvolit pevnější, nejraději používám hrášek v úpravě „vapeur“. Ten se nerozmačká a je přesně „al dente“.

Majonézu pro tak velké množství salátu, který několik dní skladujeme, používám z obchodu. Rozhodně ne tu nejvíce propagovanou – na můj vkus je dost nakyslá. Pokud byste si chtěli i přesto vyrobit majonézu vlastní, pro toto množství bude stačit ze dvou – tří žloutků a 3 dcl slunečnicového oleje.

Vejce uvaříme natvrdo. Před vařením vajec je dobré jehlou propíchnout jejich spodní (plochou) část, kde je uvnitř vzduchová bublina. Do vody na vaření vajec přidáme lžíci octa. Vaříme 10 minut. Uvařená vejce necháme zchladnout a oloupeme. Překrojená na polovinu protlačíme strunovou mřížkou stejně jako brambory.

V majonéze rozmícháme 2 lžíce plnotučné hořčice, půl lžičky bílého pepře a osolíme.

Smícháme kostičky brambor, zcezenou kořenovou zeleninu, nakrájená vejce, hrášek a vše promícháme s ochucenou majonézou. Poté necháme salát odležet nejlépe do druhého dne.

Dobrou chuť!

Share

3 comments

  1. eD /

    Milá Pavlo,
    už jsem se zde „u Tebe“ 🙂 jednou mihla, zkusila jsem Tvoji rajčatovou omáčku do spíže, a s velkým úspěchem… (zavařovala jsem ji v troubě na „normal“ 180 st. 25 minut).
    Dnes bych se chtěla zeptat, spíš poprosit o radu, protože bych chtěla zkusit Tvoji zeleninovou směs do bramborového salátu… jak to nastavit v troubě…
    Někde píší 200 až 220 horkovzduch… ani s časem se nejsem jistá…
    Poradíš mi, prosím? eD

    • Pavlína
      Pavlína /

      Ahoj eD 😛
      Mám radost, že zkoušíš mé recepty. Musím se Ti však přiznat, že zavařování v troubě jsem doposud nezkoušela a nemám tedy ani s časovým odhadem zkušenost. V případě této kořenové zeleniny je třeba (na rozdíl od už hotových omáček, kečupů, atd.) brát v úvahu, že čas by měl být dostatečně dlouhý na to, aby zelenina stačila trochu změknout. „Normální“ zavařovací čas je pro ni krátký:-) Moc děkuji za Tvé komentáře, Pavlína 🙂

  2. eD /

    Milá Pavlo,
    díky za odpověď, budu tedy trochu experimentovat… :).
    Mám v plánu i Tvoje masové kuličky v rajčatové omáčce i domácí rajčatový kečup… všechno chce svůj čas… :). Poté, co jsem zkusila Tvoji rajčatovou omáčku do spíže, vím, že mohu Tvým receptům věřit… a to je fajn.
    Ještě jednou díky a hezké a dobré dny… eD

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *