Burger s kachním masem, nakládanou cibulí a uzenou majonézou

Dub 24

Burger s kachním masem, nakládanou cibulí a uzenou majonézou

Zbytky kachního masa mi připomněly, jak jsem kdysi s tímto masem ochutnala skvělý burger. Rozhodla jsem se tedy připravit podobný burgr doma. Nezdá se to, ale příprava všech jeho součástí zabere docela dost času. To je však věc, která nám právě v karanténě nechybí.

Pár dní předem si připravíme nakládanou cibuli. Do té jsem se kdysi na první ochutnání zamilovala.

Z následujících surovin naplníme jednu sklenici o obsahu 330 ml.

• 2 červené cibule
• 100 ml jablečného octa
• 160 ml vody
• 2 lžíce třtinového cukru
• 2 bobkové listy
• 2 hřebíčky
• špetka mleté skořice
• 1/2 lžičky soli

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Ostatní suroviny svaříme. Sklenici napěchujeme cibulovými kolečky a vše zalijeme ještě horkým nálevem včetně kousků koření. Pevně uzavřeme a po zchladnutí sklenici uložíme asi na tři dny do lednice. Pak bude mít cibule tu správnou chuť. Načatá sklenice vydrží v lednici tři týdny. Cibulová kolečka ze sklenice odebíráme kuchařskou pinzetou nebo vidličkou, ne rukou.

Základem dobrého burgru je hlavně bulka. Tu jsem připravila dle receptu z blogu Coolinári. Jejich pivní žemle jsou vynikající a pro tento účel zcela perfektní. Jen jsem je pekla z čerstvého droždí – použila jsem na uvedené množství mouky 10 gramů droždí. Bulky můžeme připravit den předem.

Další chuťová složka je uzená majonéza. Pro dva burgry jsem ji připravila z tohoto množství:

• 3 lžíce dobré majonézy
• 1/2 lžičky uzené papriky (používám od Antonína)

Majonézu důkladně promícháme s mletou uzenou paprikou. Pro intenzivnější chuť necháme hodinku proležet.

Teď už zbývá jen rozpůlit žemli a každou polovinu opéci řezem dolů na steakové pánvi potřené olejem. Poté spodní část potřeme uzenou majonézou, vložíme několik listů čerstvého špenátu. Ten můžeme klidně zaměnit i za peprné lístky rukoly.

Na zelené listky naklademe horké kachní maso. Pokud využijeme zbytky kachního masa, je v podobě „trhaného“. Speciálně pro tento účel se připravuje také „pulled pork“, tedy trhané vepřové maso.

Na maso pak dostatek nakládané cibule. Navrch pak může přijít ještě trocha majonézy a burgr zakryjeme vrchní částí bulky. Podáváme ihned.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *