Bylinková pomazánka

Kvě 07

Bylinková pomazánka

Jaru patří zelená barva a právě z ní naše tělo získává energii. Řeřicha může klíčit třeba na okenním parapetu. Na zahradě se pak vrhněte na mladé lístečky pampelišky, popence nebo mladých kopřiv a připravte s nimi kromě velikonoční nádivky třeba salát, pomazánku nebo omeletu. Pak tady máme špenát a samozřejmě petrželku a pažitku. Bylinek je prostě spousta, tak si vyberte ty, které vám nejvíce zachutnají, a právě na jaře si je užívejte.

jar2

Dobrý tvaroh koupíte, třeba z farmy nebo si zkuste vyrobit domácí. Pak nasekejte bylinky, které máte nejraději, třeba pažitku, bazalku i trochu tymiánu – ten mladý můžete použít i se stonkem a s tvarohem je smíchejte. Lehce přisolte a podávejte, nejlépe s celozrnným pečivem a s plátky ředkviček uvnitř. Nebo si zkuste vyrobit domácí Lučinu.

Domácí Lučina

Stačí smíchat 500 g bílého jogurtu a 200 ml 30% smetany. Směs přemístíme do plátna, kterým jsme vyložili síto. To posadíme na misku a necháme při pokojové teplotě na kuchyňské lince odkapávat asi 36 hodin. Přibližně v polovině času můžeme plátno svázat a balíček malinko stisknout. Z uvedeného množství získáme přibližně 250 g Lučiny. Domácí Lučinu pak přemístíme do vhodné nádobky s víčkem a uložíme do lednice.

dl1

A můžete připíjet třeba lahodné, chladné mléko. Dávka vápníku a bylinek bude po zimě pro naše tělo blahodárná. Jaro má prostě zelenou!

jar1

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *