Celerový krém s opečeným jablkem a nočky z modrého sýra

Led 14

Celerový krém s opečeným jablkem a nočky z modrého sýra

Zimní, zdravá a velmi chutná. Všechny suroviny na přípravu této polévky máme většinou po ruce. Na čtyři porce takové zimní vzpruhy stačí mít ve spíži:

  • 2 celerové bulvy
  • 3 menší brambory
  • 1 cibuli
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 120 g ricotty
  • 50 g sýra s modrou plísní
  • 1 jablko
  • 50 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje

Nahrubo nakrájenou cibuli zprudka osmahneme na směsi olivového oleje a 25g másla. Přidáme očištěný a na kostky nakrájený celer. Jakmile vše zesklovatí, přilijeme horký vývar. Nakonec do hrnce přidáme oloupané a nakrájené brambory. Na úhlednosti krájení až tolik nezáleží, protože polévku budeme mixovat. Hrnec zakryjeme a vaříme do změknutí celeru, tj. asi 35 minut.

Sýr s modrou plísní nastrouháme na struhadle s většími oky. Poté sýr smícháme s ricottou. Jablko nakrájíme na plátky (1 plátek na porci), vykrojíme jadřinec a na zbytku másla osmahneme z obou stran.

Po změknutí celeru polévku rozmixujeme a přidáme smetanu. Podáváme ji horkou, s plátkem opečeného jablíčka a s nočky z modrého sýra. Zdobíme petrželkou a můžeme zakápnout ořechovým olejem nebo posypeme několika kousky nahrubo sekaných vlašských ořechů.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *