Cestování

Můj dobrý ročník – díl 2. Bonnieux

Posted by on 3:21 PM in Francie - Provence | 1 komentář

Můj dobrý ročník – díl 2. Bonnieux

Po delší odmlce bych ráda pokračovala po stopách Maxe Skinnera. Cestou z Gordes do Chateau la Canorque musíte projet městečkem Bonnieux. Od kostela je pěkný výhled na okolní kopce i nedaleká městečka Gordes a Roussillon. Městečko Bonnieux je vystavěno na svahu pohoří Luberon, takže při procházení úzkými uličkami jdete vždy buď z kopce nebo naopak do kopce. Přesto, že všechna malá městečka jsou kouzelná, tohle je přece jen trochu jiné. Zřejmě za to mohou domky vystavěné z okrových kamenů. Čím více ve Francii směřujete k jihu, tím více potkáte...

Číst dál

Můj dobrý ročník – díl 1. Gordes

Posted by on 11:11 AM in Francie - Provence | 0 komentářů

Můj dobrý ročník – díl 1. Gordes

Je na čase se trochu ohřát vzpomínkami a slunečními paprsky z fotografií z loňské dovolené. Mohla bych ji směle nazvat „Můj dobrý ročník“. Při návštěvě Francie jsme se totiž vydali po stopách mého oblíbeného filmu Dobrý ročník s Russellem Crowem v hlavní roli. Pokud jste film doposud neviděli, rozhodně to napravte. První zastávkou našeho dvoudenního výletu do spodní části Provence bylo Gordes. Po úzké a klikaté silnici jsme autem vyšplhali až na miniaturní kruhový objezd – centrum městečka. I přesto, že byl pracovní den a...

Číst dál

Pečené kachní stehýnko s tymiánem, fazolkami a bramborem

Posted by on 10:00 AM in Brambory, Francie - Provence, Maso, Opeřenci, Přílohy, Zelenina | 0 komentářů

Pečené kachní stehýnko s tymiánem, fazolkami a bramborem

Pro čtenáře by mohl tento recept být návodem na výborný oběd nebo večeři. Pro mne je to navíc chutná a voňavá vzpomínka na mou letošní dovolenou. V městečku Apt, kde jsme při svém putování po Provence strávili noc v hotelu, jsme si také zašli na večeři do jedné z mnoha místních malých restaurací. Menu mají restaurace ve Francii obvykle sestavené vždy buď z předkrmu a hlavního jídla nebo z hlavního jídla (plat du jour) a dezertu. Já si zvolila první variantu, ale dezert jsem si nakonec dala také – naprosto úžasný čokoládový fondán. A...

Číst dál

Fíková zavařenina s bílými broskvemi a meduňkou…

Posted by on 1:24 PM in Francie - Provence, Zavařuji, nakládám, vyrábím | 0 komentářů

Fíková zavařenina s bílými broskvemi a meduňkou…

… aneb když v Provence prší. Už mohu najisto říci, že se letošní dovolená vydařila. Vrátila jsem se na oblíbené místo do Saillans k našim domácím Aimée a Rogerovi. Všechny plánované výlety mne nadchly a snad bude co nejdříve čas se o dojmy z nich s vámi podělit. Počasí bylo úžasné, někdy bylo dokonce slunce a horka až moc. Ale na poslední dva dny se obloha zatáhla a jeden celý den propršel. Přišla tedy ta správná chvíle vyrobit si vlastnoručně suvenýr z dovolené. Od pana domácího jsem dostala misku fíků, kterých bylo letos v tuto dobu...

Číst dál

Camarque – díl šestý – ráj pro cestovatele i gurmány

Posted by on 2:10 PM in Francie - Provence | 0 komentářů

Camarque – díl šestý – ráj pro cestovatele i gurmány

Pokud podniknete letos o prázdninách cestu na jih Francie, rozhodně si nenechte ujít návštěvu přírodní rezervace Camarque, která se nachází v deltě řeky Rhôny. Oblast Camargue má tvar trojúhelníku, jehož základnou je středomořské pobřeží a jeho vrcholy tvoří města Arles, Montpellier a Martigues u Marseille. Od severu sem přijedete nejspíše z Arles, města proslulého římskými starověkými památkami a také tím, že zde nějakou dobu pobýval a namaloval několik obrazů Vincenc Van Gogh. Pokud přijedete od západu po pobřeží, pak nemůžete minout Aigues...

Číst dál

Večeře a rybí trh v Palavas – díl pátý

Posted by on 2:28 PM in Francie - Provence | 0 komentářů

Večeře a rybí trh v Palavas – díl pátý

Z Aigues Mortes jsme zamířili rovnou do Palavas les Flots, kde jsme se ubytovali a vyrazili do města. Od vilky paní Michelle vedla úzká cesta kolem kanálu, kde byla ukotvena spousta lodí. Nemůžete zabloudit, protože ty lodě vás dovedou až do centra tohoto malebného městečka přímo na břehu moře. Ve městě jsme okamžitě zaregistrovali jednu zvláštnost: lanovku. Při příchodu do centra minete totiž pouze jeden most. A pokud si vzpomenete přejít ulici později, až téměř u přístavu, máte jedinou možnost, jak se dostat na druhý břeh, aniž byste se...

Číst dál

Na jihu – Aigues Mortes – díl čtvrtý

Posted by on 2:29 PM in Francie - Provence | 0 komentářů

Na jihu – Aigues Mortes – díl čtvrtý

Cesta z Arles vedla rovnou sem. Do nejkrásnějšího městečka na západním okraji přírodní rezervace Camarque. Už při hledání parkovacího místa si připadáte tak trochu jako na Karlštejně. Když už konečně auto zaparkujete a nepřejedete při tom žádného turistu, naberete ten správný směr přímo do městského opevnění. Hemží se to tu davy turistů, kteří sem jezdí podobně, jako my Češi na jih Čech. Aigues Mortes je malebné, miniaturní a úžasné. Když už si člověk trochu zvykl na sortiment francouzských obchodů, tak tady znovu žasne. Voňavá mýdla,...

Číst dál

Cesta na jih – Arles – díl třetí

Posted by on 12:10 PM in Francie - Provence | 0 komentářů

Cesta na jih – Arles – díl třetí

Jednoho dne jsme se časně ráno vydali směrem na jih Francie až k moři, s plánem zůstat tam až do příštího dne. Počasí vypadalo velmi slibně, viditelnost dokonalá. Právě proto se mi podařilo z prvního odpočívadla na dálnici vyfotit pevnost Mornas. Odtud už to nebylo daleko do Arles, které leží na řece Rhôně stejně jako město Avignon. Podařilo se nám zaparkovat poblíž nábřeží. Téměř z každého jeho místa byl krásný výhled. Ve vodě kotvily dvě ohromné lodě (botely) plné holandských turistů. Procházka po nábřeží nás vedla kolem romantické...

Číst dál

Dýňové macarons

Posted by on 1:55 PM in Dezerty a moučníky, Francie - Provence, Zelenina | 2 komentář

Dýňové macarons

Dýně je v kuchyni doslova poklad, znovu se mi to potvrdilo. Už dávno jsem chtěla vyzkoušet výrobu macarons, třeba jen proto, že jsem je už několikrát ochutnala. Vždy byly naplněny sladkým krémem nebo třeba zavařeninou. Ale jak jsem zjistila ve Francii, macarons nemusí být připravovány pouze se sladkou náplní. I když: dýně tak, jak jsem ji připravila já, je nakonec sama o sobě sladká dost. Ostatně recept, poučení i další inspiraci o výrobě této speciality jsem čerpala především z publikace „Macarons“, kterou jsem si pořídila....

Číst dál

Návštěva kozí farmy – díl druhý

Posted by on 1:24 PM in Francie - Provence | 0 komentářů

Návštěva kozí farmy – díl druhý

Doposud nikdy jsem neměla možnost navštívit kozí farmu a teď byla nedaleko místa našeho pobytu v Saillans, vzdálená asi čtyři kilometry. Návštěvu farmy nám předem domluvila naše paní domácí a také nás tam v určený den a hodinu dovezla svým autem. Všechny Francouzky bez ohledu na věk jezdí velmi svižně, takže jsem si chvílemi připadala asi nějak takhle: Vše ale dobře dopadlo a zanedlouho jsme vystupovali na farmě. Typická vůně, spousta much, prostředí velmi autentické. Prošli jsme do stáje a jako první jsme se setkali se statným pašíkem…...

Číst dál