Chilli con carne

Říj 31

Chilli con carne

Vaření na ohni pod širým nebem je prostě zábava, ať už je pozdní jaro, jsou letní prázdniny nebo máme krásný a slunečný podzim. Pár volných dní většinou trávíme na Šumavě pěšími výlety na známá místa.

1sumava

Jeden den však vždy věnujeme venkovnímu vaření. Počasí bylo tehdy na podzim perfektní, venku se dalo sedět až do setmění. Uvařené jídlo se pak v lednici uleželo a bylo stále lepší a dokonalejší. A navíc jsme každý podvečer po návratu z pěší túry nemuseli vařit.

Chilli con carne má asi tolik verzí jako český guláš (i když několik surovin naznačuje spíše přípravu dezertu… skořice, čokoláda, třtinový cukr). Nakonec – příprava je velmi podobná a jak už jsem psala, odležením může pouze získat.

Na vaření jsem použila smaltovaný 10 litrový kotlík na trojnoze. Počet porcí je tedy úměrný této velikosti a schopnostem jedlíků. Zhruba počítejte asi 12 – 14 porcí.

Připravíme si:

• 2 kg hovězího masa, nejlépe kližky
• 200 g vepřového sádla
• 1 kg červené cibule
• 750 g suchých fazolí „červená ledvina“
• 2 konzervy loupaných krájených rajčat
• 2 lžíce mleté skořice
• 4 čili papričky
• 4 lžíce třtinového cukru
• 40 g kvalitní hořké čokolády
• čerstvě mletý pepř
• sůl
• hovězí vývar

3suroviny

Od začátku pracujeme v silných kožených rukavicích, které nás ochrání před možnými třískami, ale hlavně budou ohromným pomocníkem v práci s horkým kotlíkem.

Před vařením venku je třeba si připravit dostatek dřeva. Nejprve menší třísky na rozhoření ohně, poté přikládáme větší a větší polínka. Kotlík zavěsíme tak, aby se ho pokud možno plameny nedotýkaly. Obsah kotlíku by se připaloval. Ale i tak půjde vaření o dost rychleji, než jste zvyklí v kuchyni na sporáku. A než se oheň rozhoří a rozžhaví se všechna polínka, můžeme si na něm narychlo opéci pár buřtíků 😛

2ohen

Do kotlíku vložíme sádlo a jakmile se rozpustí, vsypeme cibuli nakrájenou na proužky. Sádlo jsem zvolila pro vaření na ohni proto, že snese vyšší teplotu a jídlo tohoto typu pak prostě chutná lépe. Cibuli stále mícháme, aby se nezačala připalovat. Jakmile zesklovatí a její objem se zmenší, přidáme do kotlíku hovězí maso pokrájené na větší kostky. Dobře zamícháme, necháme trochu opéci a přidáme konzervovaná rajčata. Pro podzimní vaření jsem zvolila rajčata z plechovky, protože v tomto období mají lepší chuť než čerstvá.

Přidáme skořici, která dodá masu tu správnou chuť, nebojíme se toho. A také třtinový cukr. Vše opět důkladně promícháme a přiklopíme. A pak už musíme mít pouze dostatek trpělivosti a čas od času vše promíchat a hlídat a čekat…

4postup

Teď jsou na řadě fazole. Fazole den předem namočíme. V den vaření je slijeme, propláchneme studenou vodou a předem uvaříme zcela do měkka. Rozhodně nebudeme čekat, že se fazole uvaří v kotli společně s masem. Také je nebudeme nechávat uvařené „al dente“ s myšlenkou, že v kotli s masem „dojdou“. Fazole prostě uvaříme do měkka tak, aby nám chutnaly.

Až bude maso v kotli asi půl hodiny před dokončením, přidáme uvařené a slité fazole. Dobře promícháme. Nebojte, nerozvaří se.

Podlijeme trochou silného hovězího vývaru a přidáme nasekané čili papričky, ze kterých jsme vyjmuli semínka. Já přidala papričky čtyři, ale můžete použít čili papriček „co kdo snese“. Po uvaření moje chilli con carne pálilo celkem dost, ale postupným odležením pokrmu se palčivost téměř vytratila.

Nakonec v kotlíku rozpustíme na menší kousky nalámanou čokoládu a necháme ještě alespoň 20 minut probublávat.

5varime

Pro vaření jsem si vyhradila pozdní odpoledne. Celkem jsou třeba včetně vaření fazolí asi 4 hodiny času. Lépe bude, jak už jsem psala, ochutnat pokrm další den i ty následující.

chillishora

Můžeme podávat s opečenou kukuřicí, s pokrájeným avokádem, s kukuřičnými tortillami nebo prostě s chlebem.

hotovochilli

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Já se každý rok na to šumavské vaření těším! a dát si po túře misku výživného a hřejícího chilli je sen.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Maruško, letošní vaření na Šumavě mne teprve čeká a tak doufám, že se vydaří počasí jako tenkrát :-) Na lahodné chilli vzpomínám stále, bylo úžasné. Moc děkuji za návštěvu :) P.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *