Chřest s holandskou omáčkou

Kvě 21

Chřest s holandskou omáčkou

Tento recept ocení zejména Ti, kdo chřest milují „jen tak“. Povařený chřest skvěle chutná, když ho třeba „jen tak“ osmahneme na másle a právě proto si chřest perfektně rozumí také s holandskou omáčkou. V chřestové sezóně ji připravuji i několikrát v týdnu 🙂 Základem holandské omáčky jsou co nejčerstvější vejce a máslo. Složení ostatních surovin nechám přímo na vaší chuti. A nebo se můžete držet mého receptu.

Vždy počítám jeden žloutek na osobu. Na omáčku na dvě porce potřebujeme:

• 2 velké nebo 3 menší žloutky
• šťáva z poloviny citrónu
• 50 g másla
• špetku bílého mletého pepře
• špetku soli

Připravíme si hrnec s vroucí vodou, která už jen jemně perlí. Dále potřebujeme misku, nejlépe nerezovou nebo skleněnou. Výše vody v hrnci nesmí dosahovat dna nádoby. Můžeme si vypomoci tím, že utěrkou svinutou do podlouhlého pruhu obalíme horní okraj hrnce a do takového „hnízda“ misku pohodlně usadíme.

om1

Do zatím neohřáté misky důkladně oddělíme žloutky tak, aby na nich nezůstal ani kousek z ostatních částí vejce. Žloutky metličkou rozmícháme a v této počáteční fázi rovnou přidáme citrónovou šťávu, pepř a sůl. Velmi intenzivně šleháme metličkou, dokud se vše důkladně nespojí. Misku přesuneme nad páru. Po chvíli šlehání směs dostane světlejší barvu, zhoustne a zvětší se její objem skoro dvojnásobně.

Právě v tuhle chvíli začneme přilévat rozpuštěné máslo tenkým pramínkem. Máslo intenzivně zašleháváme do omáčky, která je čím dál hladší.

Nepřestáváme šlehat a plamen pod hrncem s vodou udržujeme na minimu. Po asi třech minutách začne směs houstnout a dále nabývat na objemu. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme lžíci horké vody.

om2

Současně s přípravou omáčky jsem si ve vroucí osolené vodě uvařila chřest. Mladému chřestu v mém případě stačily 2 minuty. Nebylo ho třeba ani loupat, pouze odkrojit spodní část (asi 3 cm). Ale to závisí na tom, jaký a v jaké kvalitě chřest koupíte. Podáváme ihned.

om3

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *