Chuťovky a pohoštění aneb střípky z archivu Mlsné kočky

Pro 09

Chuťovky a pohoštění aneb střípky z archivu Mlsné kočky

Ke konci roku už to tak chodí. Velmi často připravujeme pohoštění pro přátele a neustále vymýšlíme něco nového nebo nějakou změnu. Sáhla jsem tedy do archivu pro pár tipů na pohoštění. Třeba se vám něco z toho bude hodit.

Třeba ovoce. Doma najdeme ovoce z jižněji položených oblastí. Nejčastěji to asi budou mandarinky, pomeranče, banány nebo ananas. Ale ke slovu může přijít i třeba taková obyčejná česká sušená švestka. Zabalte je do slaninového kabátku a podávejte stylově: se slivovicí.

Ovoce...

A co fíky? Ty můžeme sníst jen tak, upéci je na špízu společně s rybou nebo jen s jiným ovocem. Takové špízy nebo samotné pečené fíky lze s úspěchem podávat také k masu. Já osobně mám také velmi ráda fíky společně s prosciuttem.

Když už byla řeč o špízech: Lze je vyrobit prakticky z čehokoliv. Ušetříme tím spoustu nádobí, stačí prostě několik špejlí, jehlic nebo párátek. Ovoce zkombinujeme s dobrým sýrem, šunkou a nebo si vytvoříme špízky ve stylu caprese.

Různé druhy špízů...

Na sváteční stůl, zejména ke konci kalendářního roku, rozhodně patří cokoliv „od ryby“. V tu chvíli mám všechny smysly v pohotovosti, protože cokoliv z vody vytažené mám moc ráda.

Jako první lahůdku mám na mysli kaviár. Pokud máte v blízkosti ruský obchod se sušenými rybami a různými typicky ruskými pochutinami, rozhodně tam najdete i ten „pravý ruský“ kaviár, mnohdy prodávaný také vážený. Na opečeném toustu, potřeném máslem je kaviár prostě delikatesa. Kaviár však můžeme podávat společně s bliny z pohankové mouky, které jsme ozdobili kopečkem créme fraiche.

Kaviár...

Dalšími zástupci z vodní říše jsou dozajista mušle. Příprava očištěných mušlí pak zabere ani ne 15 minut a pohoštění, třeba i z „jedhoho hrnce“ pro všechny u stolu je hotovo.

Stejně tak krevety, pro které je nejlepší rychlá úprava na pánvi. Můžeme si je ochutit česnekem a petrželkou nebo přímo v pánvi lehce zastříknout šumivým nebo bílým vínem. Takové krevety pak podáváme třeba s avokádem a domácí majonézou.

V našich obchodech už je k dostání také humr. Není to nijak extra velký kus, masem z jeho těla a klepet se rozhodně nepřejíte, ale na stole bude působit dokonale svátečně.

Mušle, krevety a humr...

Pak tu máme kus ryby, třeba kapra. Jenže toho zná většina bohužel jen smaženého. Když už mám mít na stole kapra, připravím si ho raději na sardeli nebo na lososu. Mou velmi oblíbenou českou rybou je candát. Ovšem koupit opravdu kvalitní maso této ryby je i v době výlovů vzácnost. Přichází proto řada na ryby mořské, mezi kterými je asi na prvním místě losos.

Lososa čerstvého můžeme využít na přípravu lososového carpacia, lososového tataráčka nebo na přípravu sushi. Domácí příprava sushi je trochu časově náročnější, ale uvidíte, jak ohromná bude pochvala od ostatních.

Budete-li mít po ruce kvalitního uzeného lososa, existuje také spousta možností, jak s ním naložit. Osobně mám velmi ráda kopr, ten se k lososu prostě hodí. Smíchám ricottu s jemně nasekaným koprem a touto pěnou zdobím malé tousty nebo, jako na obrázku, italské suchary Dolomiti s příchutí fenyklu. Navrch už stačí jen plátek uzeného lososa a je hotovo. A nebo můžete pořadí obrátit. Do ricotty přidáme uzeného lososa, rozmixujeme a rázem máme růžovou lososovou pěnu. Ta se bude hodit na jakékoliv suché tousty nebo slané pečivo a skvěle ji doplní jakákoliv křupavá zelenina.

Čerstvý a uzený losos...

Ještě zbývá připravit něco na stůl „jen tak k vínu“. Mohou to být kvalitní uzeniny, třeba coppa di parma s proužky tuku, nebo prosciutto. Průhledné plátky povětšinou italských názvů se mi asi nikdy nepřejí.

Pochutnat si můžete také na vlastnoručně upečených slaných sušenkách se sýrem a bylinkami. V krabici vydrží určitě až do Silvestra.

Krásně barevné kuličky lze vyrobit ze směsi ricotty (ale můžete použít i Lučinu) a najemno strouhaného tvrdého sýra nebo šunky. Vytvarované kuličky obalíme v nasekaných pistáciových oříšcích, pažitce, paprice, karí. Tu volbu prostě nechávám na vás.

Jen tak k vínu...

Fajn zábavou pro všechny u stolu je společná příprava jídla. Pro tuto příležitost se hodí fondue nebo raclette. Dávám přednost masovému fondue. Ideální jsou různé druhy kvalitního masa, které si třeba den předem naložíme. Krátce opečené kousky masa pak báječně chutnají s různými omáčkami. Opékat v rozpáleném oleji můžeme také malé žampiony nebo třešňová rajčátka.

Raclette vyžaduje speciální druh sýra určený pro tuto přípravu. Na vrchním grilu můžete opéci kromě klobásek třeba plátek vepřové panenky nebo proužek barevné papriky. Ve spodní části se zatím na pánvičce roztaví sýr a ten chutná společně s vařeným bramborem naprosto dokonale.

Fondue a raclette...

Konzervativnější hosté dávají přednost klasice, jakou představují chlebíčky. Není nad dobrý český chlebíček, takový ve světě vlastně hned tak nepotkáte. Já osobně se slzou v oku vzpomínám na chlebíčky od Zlatého kříže. Pražáci mi to jistě potvrdí. Pro mne to jsou do dnešní doby nejlepší chlebíčky, pro jaké si člověk mohl zajít do obchodu. A pak taky chlebíčky mojí mámy. Ta je v jejich výrobě už téměř přeborníkem. Za několik minut dokáže na miniaturní pláteček veky poskládat vzájemně barevně i chuťově se doplňující ingredience. Prostě radost pohledět.

Chlebíčky...

Dobrý chlebíček si dám velmi ráda. Pro své hosty však chlebíčky nepřipravuji, protože mezi dobou přípravy a dobou konzumace je velmi nepřímá úměrnost. Daleko raději se věnuji přípravě jiného typu občerstvení.

Tolik z mého archivu, který plním několik let. Já osobně se ráda vracím k osvědčeným pokrmům, ale čas od času mezi ně zařadím i nějakou tu novinku. Pestrost pokrmů na svátečním stole určuje také chuť pozvaných hostů a někdy i bohužel ne zrovna dokonalé zásobování našich obchodů.

Přeji vám, ať se vám všechna, nejen sváteční posezení, vydaří tak, jak si představujete.

Jaké pohoštění nejraději připravujete vy?

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *