Cibulačka, která voní portským

Srp 21

Cibulačka, která voní portským

Ráda bych přidala do kategorie polévky další z mých oblíbených. Není teď zrovna období, kdy by člověk přišel domů a potřeboval se zahřát horkou polévkou, ale tahle polévka i tak stojí za to.

Krásná a nepostradatelná cibule...

Potřebujeme hlavně krásnou kvalitní cibuli, já mám nejraději tuto polévku ze tří druhů cibule. Bílé, žluté a červené.

Cibule


Zmínky o cibuli nacházíme v nejdávnější historii. Tato zelenina má původ ve Střední Asii a dále ve Středozemí, cibule zvaná sečka pochází z Číny a cibule šalotka je z habešské oblasti.


Cibule je zelenina, koření i lék. Je velmi zdravá, hlavně je-li používána syrová. (Vzpomeňte si, když jste jako malí měli bolesti v krku při nachlazení. Najemno nakrájenou cibuli stačilo zasypat trochou cukru a za chvilku byl lék v podobě cibulové šťávy hotov. Rozkrojená cibule je také nejlepší okamžitou pomocí při bodnutí hmyzu nebo žihadle od včely či vosy. Pozn. Mlsné kočky)


Bez cibule se neobjede žádná kuchyně. Obsahuje cenné silice nazývané fytoncidy, které působí proti bakteriím, plísním a virům. Látky obsažené v cibuli dále napomáhají pravidelnému trávení, regulují složení střevní mikroflóry, zvyšují chuť k jídlu, podporují činnost štítné žlázy, ledvin, krevní oběh a látkovou výměnu. Cibule dále obsahuje karoten, vitamíny B, E a vitamín C, kterého je nejvíce obsaženo v cibulové nati.


zdroj: Dadalova kuchařka

Na cibulačku si připravíme:

  • 8 středních cibulí (pokud možno různé barvy)
  • 80 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 dcl portského vína
  • větší svazek čerstvého tymiánul
  • pepř
  • světlou bagetu na tousty
  • 120 g sýra Gruyére
  • 1,5 l drůbežího vývaru
    Suroviny...

Cibuli nakrájíme na velmi tenká kolečka.

Cibuli nakrájíme na velmi tenká kolečka...

V hrnci rozehřejeme máslo společně s olivovým olejem. Na tuku pak cibuli postupně opékáme. Cibulová kolečka pustí šťávu, obalí se máslem a zesklovatí.

Cibuli podusíme na másle s olivovým olejem...

Polovinu dávky portského vína přilijeme teď. Necháme jej zasyčet a rozvonět. Směs cibule malinko zrůžoví. Necháme odpařit alkohol, můžeme lehce opepřit. Solit nebude třeba, chuť vývaru bude dostatečná.

První dávka portského a sůl...

Tymián svážeme do kytičky a vložíme do hrnce. Většina lístečků z tymiánových větviček při vaření opadá, ale bude jednodušší větvičky před podáváním z polévky vylovit.

Tymián svážeme do kytičky...

Teď už vše pouze zalijeme drůbežím vývarem. Ten si připravíme podle tohoto návodu. Cibulačku necháme vařit na středním plameni asi 20 minut. Některé cibulové kroužky se za tu dobu možná i rozvaří a to polévku malinko zahustí.

Mezi tím si nasucho opečeme plátky bílé bagetky. Sýr Gruyére nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud nebude k mání zrovna Gruyére, můžeme použít jiný výrazný a velmi tučný sýr. Bude třeba, aby se při zapékání rozpustil za velmi krátkou dobu.

Polévku na sporáku ochutnáme, v případě potřeby ještě dosolíme. Vyjmeme svázané tymiánové větvičky, přilijeme druhou polovinu portského vína a hrnec odstraníme ze zdroje tepla.

Teď už zbývá jen nalít cibulačku na talíř. Na kraj talíře položíme tousty (které budou částečně položené i na polévce) a ty pak hustě zasypeme strouhaným sýrem. Pokud nám nějaký ten kousek spadne na okraj talíře nebo přímo do polévky – tím lépe. To celé dáme na minutu pod rozehřátý gril a ihned podáváme.

Cibulačka1...

Cibulačka2...

Vůně tymiánu je silná a příchuť v podobě portského vína se k zapečeným toustům hodí až neskutečně.

Cibulačka3...

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *