Cibulová marmeláda

Srp 30

Cibulová marmeláda

Pro nás zatím ne zrovna obvyklá a typická věc. Teď, v době výroby různých chutney a marmelád jsem se také nechala inspirovat. Potřebujeme jen větší množství cibule a já si na to vyhradila část jednoho deštivého odpoledne.

Na cibulovou marmeládu je třeba:

  • 1 kg žluté cibule
  • 4 ks červené cibule
  • 1/8 másla (třeba s kapkou olivového oleje)
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • balzamikový ocet
  • sůl, pepř dle vlastního uvážení

Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Až si utřeme slzy, dáme si na sporák rozehřát tuk. Použila jsem máslo, protože chuť cibule na másle má své kouzlo. Přidala jsem, možná ze zvyku, trochu olivového oleje. Mám to tak prostě ráda.

Cibule na začátku

Přemýšlela jsem, v čem se celé to množství bude tak nejlépe míchat a nebude se připalovat. Nakonec moje volba padla na litinový hrnec. A ukázalo se, že jsem se nemýlila. Teplo se po silných stěnách rovnoměrně rozloží, takže se cibule nepřipaluje, ale je jí pořádně horko 🙂

Asi po hodině vaření

Až se množství cibule v hrnci zmenší tak o polovinu, dochutíme cukrem, medem, balzamikem a solí – vším podle vlastní chuti. Mnou uvedené množství je orientační. Jako parfém můžeme použít snítku tymiánu, kterou před naplněním do sklenic zase vyndáme.

Hotovo...

Teď už jen trpělivě mícháme a ochutnáváme. Když se ručičky na hodinách posunou asi o hodinu a půl, máme možná hotovo. Cibule by měla být krásně vláčná a neměla by křupat. Hotovou cibulovou marmeládu plníme do sklenic, které jsme před tím vylili vařící vodou a nechali vyschnout.

Sklenice

Recept jsem vyzkoušela poprvé a zařadila jsem jej rovnou mezi „Oblíbené evergreeny“. Cibule takto upravená je a hlavně v zimních měsících bude výborná k pečenému masu. A také nám tahle zvláštní marmeláda dokáže chuť obyčejné obložené sýrové bagety posunout na stupeň nejvyšší. To je přesně případ, kdy jsem se na cibulovou marmeládu nechala nachytat já.

Cibulové zátiší

Tip na závěr:

Uvedené množství cibule je na dvě, maximálně tři menší sklenice. Aby z toho všeho mohl být třeba i nějaký ten chutný dáreček pro radost, bude to chtít větší hrnec a více času. Ale určitě to stojí za to.

Nejlépe chutná vychlazená

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *