Cortina d´Ampezzo – zimní a olympijská

Led 30

Cortina d´Ampezzo – zimní a olympijská

Při návštěvě Dolomit byste rozhodně neměli vynechat tohle nádherné město. Vlastně, městečka jsou tady nádherná asi všechna, ale v Cortině je navíc jedna zajímavost, kvůli které jsme se tam vydali i my. Ale teď pěkně od začátku.

1nadr

Cestovali jsme vlakem do Toblachu, pak autobusem do Cortiny, spojení navazovalo skvěle. Čisté nádražní budovy ve starším stylu, uklizená nástupiště, přehledné značení. Vlak, do kterého nastoupíte v úplné pohodě, protože jeho první schod je přesně v úrovni nástupiště. A navíc jede na minutu přesně. Pokud by tohle všechno bylo u nás, nejezdím jinak.

2nadr

2vlak

Cortina d´Ampezzo leží v nadmořské výšce 1224 m.n.m. jako jedno z nejznámějších středisek zimních sportů. Leží v údolní kotlině obklopené vysokými kopci, takže výhled ze kteréhokoliv místa je vždy úžasný.

3mesto

4vyhled

Nejprve jsme se chtěli porozhlédnout po městě…

4vemestste

4vemeste2

Počasí bylo jako na objednávku a my se dostali na místní asi nejrušnější pěší ulici – Corso Italia..

5corso

Kromě hotelů, zmrzlináren zde bylo mnoho obchůdků se suvenýry, i jedlými…

5suvenyry

Na této hlavní třídě také najdete farní kostel ze 13. století, jehož věž byla postavena až v letech 1853 – 1858 a je vysoká 72 metry.

6kostel

Tak dlouhý den se nemohl obejít bez oběda. Ten jsme si dopřáli v příjemné pizzerii Il Ponte

7pizza

Jak už název napovídá, restaurace se nachází přímo u železničního mostu. Ve stejné výši i směru jako most vede visutá lanová dráha…

7pizzeriamost

Pak jsme se přesunuli do severní části městečka, kde se nachází Olympijský stadión. Bude vám připadat dost malinkatý. Zde se v roce 1956 konaly VII. zimní olympijské hry. Tyto hry byly unikátní z několika důvodů: všechna sportoviště až na jedno byla od sebe velmi málo vzdálená, takže se diváci mohli mezi jednotlivými sportovišti pohybovat pěšky. A kromě toho tyto hry byly první, které se spoléhaly na sponzory, a také to byly první zimní olympijské hry, které se vysílaly v televizi.

8olympstad1

Na obrázku vpravo nahoře je bronzová deska se jmény všech medailistů…

8olympstad2

Ledová plocha stadionu se rozkládá na 4320 m2 a kolem jsou tři hlediště ve tvaru podkovy. V době konání her stadion ještě neměl střechu.

8olympstad3

Pokud jste v Dolomitech na pár lyžovacích dní, rozhodně si na jeden den od lyžování odpočiňte a rozjeďte se na výlet. Zrovna z městečka Cortina d´Ampezzo budete nadšeni.

9zaver

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *