Cuketový gratin

Čvc 27

Cuketový gratin

Zapečená – gratinovaná cuketa je další ze způsobů, jak zpracovat množství cuket ze zahrádky. Pokud už si v počátečním stádiu s cuketami neporadili slimáci, cuket bude snad opět dost. Cukety jsou báječná a co se týká receptů – velmi variabilní zelenina. Takto zapečená cuketa může být jak samostatné jídlo, tak skvělá příloha.

Pokrm jsem připravovala v zapékací míse o velikosti 32 x 20 cm.

Suroviny:

• 1500 g cuket
• 300 g smetany 12%
• 200 g créme fraiche
• 100 g Gorgonzoly
• 3 celá vejce
• několik snítek čerstvé saturejky
• čerstvě mletý pepř
• sůl podle chuti
• olivový olej na vymazání formy
• 3 hrsti strouhaného sýra na zapékání

Z cukety odkrojíme oba konce a nakrájíme na asi max 5 mm silné plátky. Ty vyskládáme na papírovou utěrku a posypeme solí. Cuketa se zbaví nadbytečné vody. Cuketový gratin je v podstatě totéž jako Gratin Dauphinois, jen v tomto případě není třeba cuketu na rozdíl od brambor předem tepelně upravovat.

Po 10 minutách osušená cuketová kolečka postupně vyskládáme do olejem vymazané zapékací nádoby. Já měla k dispozici dvě cukety – žlutou a zelenou, takže jsem kolečka vrstvila vždy od každé barvy jedno.

V misce smícháme oba druhy smetany, celá vejce a rozmělněnou gorgonzolu. Přidáme čerstvé bylinky. Já měla saturejku, ale stejně dobře by se hodil třeba tymián. Smetanovou směs opepříme a osolíme. Směsí přelijeme cuketová kolečka v zapékací nádobě. Povrch posypeme strouhaným Ementálem nebo parmazánem.

Vložíme do trouby rozehřáté na 150 stupňů a zapékáme asi 45minut.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *