Domácí malinový ocet

Srp 03

Domácí malinový ocet

Je fajn mít doma spoustu dobrých a kvalitních dochucovadel. Mám tím na mysli různé oleje – kromě dost velkého množství olivového oleje mám ve spíži také olej z vlašských ořechů, lískových ořechů, olej konopný, lanýžový a tak podobně. S octy jsem na tom skoro stejně. Ráda je používám zejména na různé zálivky na saláty, ale třeba na dochucení karamelizované zeleniny (červená řepa, mrkev) nebo různých studených omáček k masu nebo k fondue. Právě takové různé oleje a octy se dají koupit třeba v prodejnách Vom Fass. Ale některé z nich si můžeme vyrobit sami. Třeba tento ocet.

mo hot

Výroba domácího malinového octa je velmi jednoduchá. Použijeme 4 dcl kvalitního suchého bílého vína a 125 g čerstvých malin.

mal2

Skleněnou láhev vypláchneme vroucí vodou a necháme vysušit. Tato pravidla zachovávám jak u výroby zavařenin, tak u čehokoliv, co není určeno k okamžité spotřebě. Maliny opláchneme studenou vodou a necháme v sítku důkladně okapat. Poté je vsypeme do sklenice a zalijeme vínem. Sklenici uzavřeme a ponecháme 14 dní na světlém místě.

První den…

mal1

… po osmi dnech…

mal2

Teprve asi 11. den jsem zaznamenala jistý úbytek části tekutiny, která se odpařila. Asi 13. den se na skle kolem horní hladiny tekutiny začala tvořit bílá sraženina – ocet je hotov.

… po čtrnácti dnech…

;;

Pokud bychom si nebyli jisti, malinko nalijeme na lžičku. Chuť je méně „octová“ i když proces proběhl v pořádku. Převládá totiž silná chuť malin a ta obsahuje i chuť sladkou.

Připravíme si skleněnou lahvičku, kterou lze pevně uzavřít. Opět ji, včetně zátky, vydesinfikujeme vroucí vodou. Vodu vylijeme, lahvičku necháme vyschnout a poté do ní přes plátno scedíme ocet. Při skladování na chladnějším místě vydrží v pohodě téměř rok.

zatka

Pokud by se vám hodila etiketa na sklenici s octem, je zde:

malinový ocet

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *