Domácí těstoviny jako moučník? Dvakrát ano!

Led 17

Domácí těstoviny jako moučník? Dvakrát ano!

Už je nějaký ten den po Vánocích. Myslím, že jsme si je užili a to nejen my, lidi.

Kočičí vánoce...

Kočičí vánoce2...

Jeden z vánočních dárků byl mým přáním už delší dobu. Strojek na těstoviny. A teď, když už z bytu zmizel stromeček a vyhnala jsem z těla bacily, dala jsem se do díla. Domácí těstoviny mne prostě hodně zajímají a od této chvíle se jimi budu zabývat častěji.

Jako první jsem zvolila trochu netradiční kombinaci – těstoviny jako moučník. Řeknete si: „Tak to by mohly být nudle s mákem?“. Ale vězte, že sladkých kombinací je o mnoho více.

Jako základní surovinu jsem si vybrala vůni citrónu a čokolády. Rozhodla jsem se pro vaječné těsto a dva druhy náplně. Na výrobu dvou druhů domácích těstovin, říkejme jim třeba tortellini, tedy budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 3 celá vejce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Na náplně:

  • 250 g ricotty
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • kůru z jednoho citrónu
  • kůru z jedné limetky
  • šťávu z poloviny limetky
  • tabulku hořké čokolády

Na omáčky:

  • 2 lžíce másla
  • filetky z poloviny citrónu
  • šťávu z poloviny citrónu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 5 dkg hořké čokolády
  • 1 dcl mléka

Připravené suroviny...

Z uvedených surovin si vypracujeme hladké těsto a necháme ho v lednici asi půl hodiny odpočinout.

Těsto voní olivovým olejem...

Mezi tím si připravíme první z náplní. Rozmícháme ricottu s vanilkovým cukrem, citrónovou a limetkovou kůrou. Přidáme šťávu z poloviny limetky a dobře promícháme. Druhé těstoviny budeme plnit kouskem hořké čokolády.

Citrónová ricotta a čokoláda...

Těsto si v lednici odpočinulo, takže se dáme do dalšího zpracování. Je třeba těsto vyválet na velmi slabý plát. K němu však dojdeme postupně. Nejprve strojek nastavíme na nejsilnější zpracování plátů a po protažení těsta postupně mezeru zužujeme.

Pomocí strojku vypracujeme slabé pláty...

Ze vzniklých plátů pak budeme vykrajovat kolečka na tortellini. Strojek na těstoviny splnil svou funkci a tak ho ofoukáme od přebytečné mouky a uklidíme. V žádném případě se nepokoušejte mýt strojek vodou. Mouka by se v jeho útrobách změnila na kaši a stal by se tak nepoužitelným.

Připadalo mi, že práce půjde jednodušeji s velmi známým vykrajovátkem na různé plněné taštičky. To se pro tento účel hodilo výborně. Použila jsem tu nejmenší velikost.

Způsob plnění těstovin...

Náplně je třeba dát přesně tolik, aby při přeložení z taštičky nevytékala. Okraje těsta by pak nebyly pevně slepené a při vaření by se taštička mohla otevřít. Naplněné tortellini skládáme na talíř lehce posypaný moukou. I v této fázi se těstoviny mohou malinko lepit.

Naplněno...

Připravíme si hrnec s vroucí vodou, kterou mírně osolíme jakmile se začne vařit. Těstoviny vaříme do té doby, dokud nevyplavou na povrch a ještě o chvilku déle. To trvalo v mém případě celkem asi 4 minuty.

Teď máme čas připravit si obě omáčky.

Pro taštičky s ricottovou náplní jsem připravila čokoládovou omáčku. Ve vodní lázni si rozpustíme několik dílků hořké čokolády. Přidáme lžíci másla a asi 1 dcl mléka. Mícháme, dokud se čokoláda dobře nerozpoustí a směs dokonale nespojí.

Druhá omáčka – citrónová, bude pro těstoviny, které jsme plnili kouskem čokolády. Na pánvi si rozhřejeme asi lžíci másla, přidáme filetky z poloviny citrónu, šťávu z druhé poloviny citrónu a posypeme asi lžící třtinového cukru. Jakmile se začne tvořit karamel, je omáčka hotová.

Příprava dvou druhů omáček...

A můžeme podávat. Těstoviny podáváme na nahřátém talíři a omáčky v nahřátých mističkách.

Citrónové tortellini s čokoládovou omáčkou

Citrónové těstoviny s čokoládovou omáčkou...

Těstoviny s citrusovou ricottou a čokoládovou omáčkou...

Čokoládové tortellini s citrónovou omáčkou

Čokoládové těstoviny s citrónovou omáčkou...

Čokoládové tortellini s citrónovou omáčkou...

Ať už si zvolíte jakýkoliv způsob podávání těstovin na sladko, přeji vám dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *