Dýňová hořčice

Zář 30

Dýňová hořčice

Dýně je prostě úžasná. Dá se z ní totiž vyrobit snad úplně všechno – od předkrmu po dezert. A tak jsem dostala další nápad na její využití. Prostě jsem stvořila svou první domácí dýňovou hořčici.

Velmi ráda používám dýni Hokaido, protože kromě té úžasně oranžové dužiny má tu výhodu, že se nemusí loupat.

Ingredience:

  • 1 menší dýně Hokaido
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky mletého hořčičného semínka
  • 1 lžička čerstvě mletého zeleného pepře
  • špetka muškátového květu
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 1 lžička dijonské hořčice

Dýni rozkrojíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky a na horkém olivovém oleji zprudka osmahneme. Přidáme dýni a po chvilce restování vše zalijeme horkým zeleninovým vývarem. Přihodíme bobkový list a mleté hořčičné semínko. Vaříme do změknutí dýně, což bude trvat asi 20 – 25 minut.

Směs poté rozmixujeme ponorným mixérem a ještě horkou dochutíme citrónovou šťávou, lžičkou dijonské hořčice a špetkou muškátového květu. Nakonec přidáme jemně semletý zelený pepř.

Dýňová hořčice je skvělou přílohou zejména k voňavé masové pečínce. Právě tak jsem ji podávala na setkání foodbloggerů v Bytové restauraci na Faře, kde myslím všem moc chutnala.

Dobrou chuť!

Share

10 comments

  1. Dýňová hořčice je naprosto skvělý nápad, jak naložit s dýní. A ta oranžová ve skleničce vypadá prostě krásně 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Vypadá skvěle a je moc dobrá, díky 😀

  2. Páni, doufám, že ještě není po všech našich dýních, mám velkou chuť se do toho pustit 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Na hořčici jsem také použila jednu z naší úrody. Na jedné sazenici 5 kusů 😀 Miluju dýně 😀

  3. Prima, to neznám, za vyzkoušení to stojí:-)))
    Ajka

  4. Po harise, co dostal muž ode mne k narozeninám, je tu další tip na dárek! Jdu do toho a děkuju!

  5. Maky /

    Dobrý den…muzu se zeptat…jak skladovat hořčici!??..V lednici…ano..ale dá se i na zimu „uklidit“ !??

    • Pavlína
      Pavlína /

      Ahoj Maky, hořčici jsem nezkoušela konzervovat na delší dobu, vždy se v krátkém čase (cca 2 týdny) snědla. Zkuste dvě malé skleničky zavařit – vodu nad víčka, na 80 stupňů asi 20 minut. Nejsem si jista, zda se neoddělí voda. Ale i kdyby ano, možná pak půjde hořčice před konzumací znovu promíchat a chuť se nezmění. Pokud to vyzkoušíte, budu ráda, když mi dáte vědět. Děkuji a mějte se hezky, Pavlína 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *