Horká jablka k podzimní snídani

Říj 05

Horká jablka k podzimní snídani

Sychravé sobotní ráno přímo svádí ke zdlouhavé přípravě voňavé snídaně. Úroda podzimních jablíček byla sklizena a já si vzpomněla na jeden starý recept. Rychlý jablečný kompot jsem navíc spojila s klasikou oblíbenou v mnoha zemích.

Jablečný kompot...

Ve Francii jsou tyhle tousty nazývány „pain perdu“ (ztracený chléb), v anglicky mluvících zemích je to nejčastěji „french toast“ a u nás se velmi podobá „chudým rytířům“. Opečený toust obalený ve skořicovém cukru je s horkým jablečným kompotem dokonalé spojení. Dáme se tedy do vaření.

Na snídani pro dva bude třeba:

  • 6 plátků toustového chleba (dá se využít zbylá vánočka, bochánek apod.)

  • 1 vejce

  • 1 dcl plnotučného mléka

  • pár kapek vanilkového extraktu

  • máslo s olivovým olejem na opečení toustů

  • skořicový cukr na obalení toustů
  • 6 jablek

  • 2 vrchovaté lžíce třtinového cukru

  • kus celé skořice

  • hvězdička badyánu

  • asi 6 hřebíčků

Příprava surovin...

Badyáník pravý – badyán (Illicium verum)

Na pohled zcela nejhezčí koření. Hvězdicovité plody stále zeleného stromu dorůstajícího výšky 8m a stáří 100 let. Jediný badyáník poskytne za jeden rok až 40kg plodů. Ty se pak suší na slunci, přičemž ztrácejí asi tři čtvrtiny hmotnosti. Aromatická síla je skryta ve stěnách plodů. Badyán je bohatý na silici s vysokým obsahem anetholu.

V evropské kuchyni začalo hrát toto koření svou roli teprve v 17. století na ruském carském dvoře, jako aroma přidávané do čaje. Rodové jméno Illicium je odvozeno z latinského slova illicere, tedy něco jako „vábit“.

Badyán lze žvýkat po dobrém obědě jako podporu trávení a pro osvěžení dechu. Působí proti nadýmání, kašli a bronchitidě. Voní jako anýz, jeho chuť je však plnější a těžší. Botanicky nejsou spřízněny, ale jejich chuťová podobnost vedla v mnoha jazycích k podobnému označení. Je nepostradatelnou součástí směsi koření na svařené víno a také těsta na perníčky.

Zdroj: Lexikon koření

Badyán bývá také velmi často kombinován se skořicí. Více jsem se o skořici zmínila zde, ale v té době jsem ještě neměla tyto fotografie. Tak obrovské kusy skořice jsou k vidění a také ke koupi v Plzni v obchodě U Antonína.

Skořice v obchodu U Antonína...

Ale teď už zpět k receptu. Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a zbavíme jádřince. Během loupání uchováváme kousky jablek ve vodě s několika kapkami citrónové šťávy, aby si zachovaly svou světlou barvu.

Poté je slijeme a v hrnci na vaření pak přidáme vodu tak, aby zakrývala povrch jablek. Osladíme třtinovým cukrem a přidáme kus skořice, hřebíček a badyán. Jedna hvězdička bude na toto množství dostatečná. Jablka vaříme na mírném plameni do doby, než jejich povrch začíná být měkký, ale uvnitř jsou stále ještě pevná.

Jablíčka...

Příprava toustů je velmi rychlá. V misce rozmícháme vejce, které jen velmi mírně rozředíme mlékem. Přidáme několik kapek vanilkového extraktu.

Na pánvi rozehřejeme plátek másla společně se lžící olivového oleje. Plátek toustového chleba ve směsi vejce a mléka velmi rychle smočíme z obou stran a položíme na pánev. Opečeme z obou stran dozlatova a pak ještě horké obalíme ve skořicovém cukru.

Tousty...

Na každý toust položíme několik jablečných dílků ještě teplého kompotu a navrch přidáme lžičku šípkové zavařeniny. Při prvním soustu nám pikantní zavařenina s chutí jablek hned připomene chuť tolik oblíbeného moučníku: jablek v županu. Jejich střed bývá také naplněn touto zavařeninou.

Pikantní šípková zavařenina...

A pokud bychom tento jablečný dezert podávali odpoledne, zvolila bych jako chuťový doplněk vanilkovou zmrzlinu.

Trocha kompotu nám zbyla, takže si můžeme takto upravená jablka vychutnat nejméně další dva dny. Povařená jablka v této podobě však nejsou určena k dlouhému skladování.

Dobrou chuť!...

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *