Hrušky pošírované v červeném víně

Led 29

Hrušky pošírované v červeném víně

Velmi snadný recept, který není náročný na přípravu a zároveň vyžaduje kvalitní základní suroviny: Hrušky a červené víno. Takto připravená hruška bývá nejčastěji podávána jako dezert, zalitá „créme anglaise“ nebo bývá doprovázena kopečkem zmrzliny. Já připravuji ráda pošírovanou hrušku v červeném víně jako přílohu ke zvěřinovým pokrmům. Ovoce obecně je velmi dobrý parťák pro jakoukoliv zvěřinu.

Pošírování je způsob přípravy pokrmu, kdy základní surovinu zahříváme při teplotě kolem 80 stupňů. Délka varu pak závisí na pevnosti suroviny. Pošírovat lze ve víně (bílém nebo červeném), ve vývaru, ve vodě, v mléce. Jedná se většinou o jemné rybí maso, drůbež, zeleninu nebo ovoce. Surovinu, která by prudkým varem přišla o chuť a ztratila svou konzistenci. Nejznámější je obecně pošírované vejce, podávané jako vejce Benedikt nebo Vejce Florentine.

Měla jsem k dispozici pevné, aromatické hrušky odrůdy Red Bartlett. Právě pro tento způsob přípravy se hodily báječně.

Jako ingredience si připravíme:

• 4 celé hrušky
• 0,7 l suchého červeného vína
• 1 vrchovatou lžíci jemného třtinového cukru
• 1/2 lžičky mleté skořice nebo 5 cm skořice v celku
• 1 hvězdičku badyánu
• asi 10 hřebíčků
• 2 větší kousky pomerančové kůry (pouze oranžovou část)

Hrušky oloupeme, stonek ponecháme. Můžeme je i podélně rozpůlit a vykrojit jadřinec. Někdy je ale právě pro efekt nebo pokud je hruška křehčí lépe ponechat hrušky v celku. Do hrušky zapícháme hřebíčky. V malém rendlíku hrušky zalijeme vínem tak, aby byly zcela ponořené. Přidáme cukr, koření a pomerančovou kůru z chemicky neošetřeného pomeranče. Vše zahřejeme na teplotu pod bodem varu a za mírného perlení tekutiny táhneme asi 20 minut. Čas bude zcela záviset na pevnosti hrušek. Pokud bychom pošírovali hrušky rozkrojené na polovinu, čas bude kratší.

Po vyjmutí hrušek tekutinu necháme zredukovat. Hrušky do tekutiny vrátíme. Do doby podávání, klidně další den, je ponecháme v lednici ve vinné lázni. Kořenitá chuť se ještě zvýrazní.

Pošírovanou hrušku podáváme přelitou částí vinné redukce společně s vanilkovou, zázvorovou nebo skořicovou zmrzlinou jako dezert. V mém případě jako přílohu k již zmiňované zvěřině – rozpůlenou hrušku naplním brusinkovou zavařeninou a ozdobím strouhanou pomerančovou kůrou.

Přeji Vám zdraví a štěstí v novém roce a dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *