Jablečný chlebíček

Lis 30

Jablečný chlebíček

V adventním období to většinou v každé kuchyni voní cukrovím a hlavně perníčky. Na ty je ten nejvyšší čas. Tento recept je tak trochu náhradní vůní pro ty domácnosti, kde se perníčky nepečou. Vláčný jablečný chlebíček s perníkovým kořením, rozinkam a zasněžený kokosem je to pravé do adventního času.

Suroviny:

• 3 celá vejce
• 100 g třtinového cukru
• 2 lžíce vanilkového cukru
• 100 ml mléka
• 50 ml ořechového nebo rostlinného oleje
• 300 g hladké špaldové mouky
• 7,5 g prášku do pečiva
• 1 lžička perníkového koření
• 2 lžíce rozinek naložených v rumu
• 100 g sekaných lískových ořechů
• 300 g nahrubo strouhaných jablek (3 – 4 kusy)

Po upečení:

• 2 lžíce jablečného želé
• 1 lžíce strouhaného kokosu
• kokosové hoblinky

Velikost formy: 26 x 12 x 8 cm

Celá vejce vyšleháme s oběma druhy cukru. Poté postupně přidáme mléko a olej. Do mouky přidáme prášek do pečiva a perníkové koření a promícháme. Sypkou směs postupně zašleháváme do tekuté směsi. Ještě přidáme posekané lískové oříšky, rozinky i s trochou rumu. Nakonec přidáme jablka, která jsme i se slupkou nastrouhali na struhadle s velkými oky.

Formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem. Pokud nechcete používat pečící papír, můžete formu vytřít máslem a vysypat hrubou moukou.

Směs pomocí stěrky přemístíme do formy a formou lehce udeříme o pracovní plochu. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 20 minut, poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme minimálně dalších 30 minut. Konec pečení určíme podle kontroly špejlí. Tu zapíchneme šikmo do středu chlebíčku, měla by zůstat suchá nebo jen opravdu málo lepkavá.

Po vyjmutí z trouby chlebíček potřeme jablečným želé nebo jinou ovocnou zavařeninou, kterou jsme rozmíchali s jednou lžící horké vody. Potřený chlebíček ihned posypeme strouhaným kokosem a kokosovými hoblinkami. Krájíme zcela zchladlý.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *