Jahodová zavařenina s rozmarýnem (nejen) na mřížkové koláčky

Čvn 07

Jahodová zavařenina s rozmarýnem (nejen) na mřížkové koláčky

Jahody se mi asi nikdy nepřejí a proto neustále vymýšlím nové a nové recepty. Jedním z nich je tato zavařenina. Ovoce a bylinky jsou skvělou kombinací, kterou jsem již několikrát vyzkoušela.

Na jahodovou zavařeninu s rozmarýnem jsem si připravila:

  • 1200 g čerstvých jahod

  • 400 g želírovacího cukru 3:1

  • šťávu z 1 citrónu

  • 5 stonků čerstvého rozmarýnu

Zavařenina, kterou si vyrobíte doma, bude mít na rozdíl od těch z reklamy opravdu „extra velké kousky ovoce“. Stačí jahody pokrájet na čtvrtky, nasypat do hrnce a rozmačkat – třeba šťouchadlem na brambory. Můžeme přidat naběračku vody, nezapomeneme na rozmarýnové stonky a vše lehounce povaříme. Pak přisypeme želírovací cukr a přidáme citrónovou šťávu. S cukrem vaříme (dle návodu na obalu) za stálého míchání asi 5 minut.

Nakonec pinzetou vyjmeme rozmarýnové stonky a zavařeninu plníme do horkou vodou vypláchnutých a vysušených sklenic. Uzavřené sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Pěkně hustou domácí zavařeninu pak můžeme použít třeba na výrobu mřížkového koláče. Já jsem ho připravila v trochu menším vydání.

Na těsto potřebujeme:

  • 340 g hladké mouky

  • 150 g másla

  • 30 g moučkového cukru

  • 2 vejce

  • špetku soli

Množství cukru můžeme ještě snížit, záleží na množství cukru v zavařenině. Polovinu mouky prosejeme přímo na pracovní plochu a přisypeme sůl. Přidáme změklé máslo a vypracujeme velmi jemné těsto. K této směsi přimícháme cukr a poté i lehce našlehaná vejce. Teprve teď začneme postupně přidávat zbylolu mouku, dokud pod rukama nevznikne tuhé těsto. Důkladně ho prohněteme a poté do něj několikrát udeříme pěstí, aby bylo zcela hladké. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici. Poté z těsta vyválíme na lehce pomoučněné ploše plát asi 3 – 4 milimetry silný tak, aby tvar kopíroval formu, do které těsto vtlačíme a navrch naneseme vrstvu zavařeniny. Ze zbytku těsta rádýlkem vytvoříme proužky na mřížku.

Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut, záleží na velikosti koláče.

Pokud jsme koláč pekli na plechu, po zchladnutí krájíme na porce. Koláčky z menších formiček vyklopíme po vychladnutí. Hotové sypeme moučkovým cukrem. Tak si to pamatuji od babičky…

Pokud by se vám hodila etiketa na skleničky se zavařeninou, je zde:

jahodová zavařenina

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *