Jahodový koláč

Čvn 15

Jahodový koláč

V sezóně jahod si nemůžeme přát lehčí a rychlejší moučník. Jahody jsou právě teď nejsladší a bude stačit jen několik málo surovin.

jk4
Suroviny na těsto:

• 320 g hladké mouky
• 2 lžíce vanilkového cukru
• 150 g másla
• 2 špetky soli
• 1 celé vejce
• asi 50 ml studené vody

Náplň:

• 250 g čerstvých jahod
• 120 g krystalového cukru

Koláč jsem připravovala ve formě na quiche o průměru 29 cm, hloubka 5 cm.

jk2

V míse smícháme mouku, vanilkový cukr a sůl.

Vanilkový cukr používám vlastní: 150 g třtinového cukru rozmixujeme s nakrájeným vanilkovým luskem. Vůně takto vyrobeného cukru je velmi intenzivní a neodolatelná. Uchováváme v pevně uzavřené nádobě.

Připravené množství másla necháme v celku. Můžeme ho nastrouhat na struhadle s velkými oky. Zpracování těsta je s nastrouhaným máslem jednodušší. Poté přidáme celé vejce a vodu. Doporučuji dávat vždy méně vody, než je uvedeno v receptu. Podle potřeby ji dolijeme. Zpracované křehké těsto necháme odležet asi hodinku v lednici.

Po uplynutí této doby těsto rozválíme na podložce, kam jsme nasypali trochu hladké mouky. Rozválený plát z části namotáme na váleček a těsto tak přeneseme do formy, ve které budeme koláč péci. Okraje těsta přitiskneme k jejímu okraji. Shora pak válečkem okraj přejedeme a přebytečné těsto odpadne. Dno těsta několikrát propíchneme vidličkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200 stupňů asi 10-15 minut.

jk1

Až začne těsto chytat barvu, vyndáme formu z trouby a můžeme v jedné vrstvě plnit jahodami nakrájenými na poloviny. Skládání jahod do předpečeného těsta by mělo být velmi svižné, aby koláč nestačil moc vychladnout. Na jahody nasypeme asi dvě až tři lžíce krystalového cukru. Povrch koláče můžeme ozdobit kytičkami vykrájenými ze zbytku těsta. Teplotu trouby stáhneme na 180 a pečeme dalších asi 20 minut, dokud jahody nepustí tolik šťávy, aby rozpustila cukr. Po zchladnutí se z této šťávy utvoří jakási želatina.

jk5

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Krásný, uplně k nakousnutí!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *