Kakaovo-meruňkový koláč se sněhem

Čvc 31

Kakaovo-meruňkový koláč se sněhem

Jednoduchý meruňkový koláč, který krásně zvláční mandlový likér Amaretto. Ten se k meruňkám hodí skvěle. Sněhové pusinky nám pomohou spotřebovat zbylé bílky a právě díky pusinkám bude koláč ještě krásnější. Pečené velmi zralé meruňky mají dost šťávy, takže koláč může být bez jakéhokoliv krému.

Koláč jsem připravovala ve formě o velikosti 35,5 x 13 cm a trochu těsta zbylo na dvě kulaté tartaletky o průměru 10 cm.

Na těsto budeme potřebovat:

• 140 g másla pokojové teploty
• 3 žloutky
• 50 g moučkového cukru
• 200 g hladké mouky
• 2 rovné lžičky hořkého kakaa
• špetku soli

• 250 g čerstvých meruněk
• 1 rovná lžíce třtinového cukru
• 1 dcl mandlového likéru Amaretto

• 3 bílky
• 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru

Žloutky ušleháme s cukrem a postupně přidáváme máslo. Poté po částech přisypáváme mouku smíchanou se solí a kakaem. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme vychladit, nejlépe přes noc. Po vyjmutí z lednice, až bude možno s těstem pracovat, ho rozválíme a naplníme jím formy. Zarovnáme okraje, propícháme vidličkou a formy s těstem opět vychladíme. Díky tomu si těsto při předpečení zachová svůj tvar.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Na těsto položíme pečící papír, vsypeme keramické fazole nebo luštěniny používané pouze pro tento účel a pečeme asi 12 minut, malé tartaletky o něco méně. Během této doby si připravíme meruňky, které pokrájíme na úzké proužky. Měly by být dokonale zralé „s červenou tvářičkou“.

Po předpečení odstraníme pečící papír i s fazolemi a těsto poklademe kousky meruněk, jeden těsně vedle druhého. Vše posypeme trochou co nejjemnějšího třtinového cukru (můžeme ho také semlít nebo rozmixovat). Koláč vložíme opět do trouby. Pečeme asi 10 – 15 minut, aby meruňky pustily šťávu a ta rozpustila cukr. Doba pečení meruněk není tak přesně dána. Je třeba spíše sledovat těsto, aby se nezačalo připalovat. A to je u kakaového těsta trochu náročnější.

Mezi tím do robota vlijeme zbylé tři bílky a postupným přidáváním moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Sněhem naplníme cukrářský sáček (používám jednorázové)

Koláč vyjmeme z trouby, zalijeme bohatou dávkou mandlového likéru Amaretto (horké těsto s ovocem krásně zasyčí 😀 ) a na meruňky pomocí cukrářského zdobícího sáčku vytvoříme pusinky. Koláč vrátíme do trouby, kterou jsme přepnuli na gril. Pečeme už jen asi jednu minutu. Sníh zhnědne velmi rychle.

Koláč krájíme zchladlý.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *