Kebab s luštěninovým salátem a mátovým dipem

Čvc 15

Kebab s luštěninovým salátem a mátovým dipem

Recept jako stvořený pro grilovací sezónu. Ale i kdyby se počasí zrovna nevydařilo, dají se tyhle kebaby klidně připravit třeba i v troubě.

Na kebab pro 4 velké jedlíky si připravíme:

• 1 kg předního hovězího
• 2 žluté cibule
• 1 celé vejce
• 1 lžičku mletého galgánu (nebo sušeného mletého zázvoru)
• 2 lžičky mletého římského kmínu
• 2 lžičky mleté skořice
• 3 lžičky mleté uzené papriky
• 3 lžíce rajčatového protlaku
• 1 lžíci Harissy
• svazek plocholisté petrželky
• 5 g jedlé sody
• pepř a sůl podle chuti

Na salát bude třeba:

• 4 hrsti listové směsi
• 400 g čočky ve slaném nálevu
• 200 g cizrny ve slaném nálevu
• 12 cherry rajčat
• 4 ředkvičky
• 1 červená cibule
• šťáva z jednoho citrónu
• 3 lžíce olivového oleje

Na mátový dip:

• 200 g tučného bílého jogurtu
• 200 g zakysané smetany
• svazek čerstvé máty

K podávání:

• řezy citrónu
• opečená bageta

Pokud budeme připravovat kebaby na ohni a na maso použijeme dřevěné nebo bambusové jehly, začneme tím, že si je namočíme do studené vody alespoň na 15 minut. Pro pečení v troubě můžeme tento krok vynechat.

Mleté maso smícháme se všemi sypkými ingrediencemi. Poté přidáme najemno nasekanou cibuli a zelenou petrželku, pak rajčatový protlak a Harissu. Nakonec zapracujeme vejce. Pokud si nejsme jisti dochucením, vytvoříme ze směsi malou placičku a tu z obou stran opečeme na pánvi. Pečené maso ochutnáme a směs podle potřeby dochutíme.

Plech na pečení vyložíme pečícím papírem. Ruce si namočíme do studené vody a ochucenou masovou směs tvarujeme na jehly. Na plechu pak kebaby potřeme olivovým olejem. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů asi 30 – 40 minut. To bude záviset na síle špízů.

Mezi tím si připravíme salát. Čočku i cizrnu slijeme, nálev nebudeme potřebovat. K luštěninám přidáme na jemné proužky nakrájenou červenou cibuli. Výborně se bude hodit třeba i nakládaná cibule dle tohoto receptu. Ředkvičky nakrájíme na plátky. Vše zalijeme zálivkou z citrónové šťávy a olivového oleje. Necháme vychladit.

Mátový dip: Jogurt a zakysanou smetanu smícháme. Přidáme najemno nasekané lístečky máty. Můžeme přisolit. Necháme dobře vychladit.

Bagetu nakrájíme na silnější plátky. Ty buď nasucho nebo na lžíci olivového oleje opečeme.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *