Králík se šafránem, rajčaty a cuketou

Zář 07

Králík se šafránem, rajčaty a cuketou

Čerstvá rajčata, cuketky, česnek, bylinky – zelenina, kterou má v létě na zahradě snad každý. Takže vyražte s nožem nejprve na záhon, pak nastříhejte bylinky a vzhůru do kuchyně. Tento recept na králíka je velmi jednoduchý, barevný a králičí maso je šťavnaté.

Tentokrát neuvádím přesný počet porcí, protože osobně si klidně dám stehýnko společně s kouskem hřbetu :-)

k4

Jídlo jsem připravovala z tohoto množství surovin:

• cca 2 kg králík
• 2 králičí stehýnka
• čerstvě mletý pepř
• sůl
• 4 lžíce olivového oleje
• lžíce másla
• 2 žluté cibule
• 3 šalotky
• 4 stroužky česneku
• 1,5 dcl suchého bílého vína
• 2 mladé cuketky
• 5 rajčátek
• pár snítek čerstvého tymiánu
• pár listů šalvěje
• šafrán

Na vývar:

• hlava + ořez z králíka
• 1 mrkev
• 1 petržel
• kousek celeru
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• bobkový list, nové koření, celý pepř

Králíka nejčastěji porcuji na: 2 stehýnka, dvě části hřbetu, 2 přední nohy, hrudník a hlavu. Poslední dvě jmenované části použiji na vývar k podlévání. Zbytek vývaru s vařenou zeleninou a obraným masem je pak odměnou pro naše kočičáky :-)

Jednotlivé porce králíka osolíme, opepříme a zprudka opečeme z obou stran na rozpáleném olivovém oleji s trochou másla. Maso opékáme vždy pouze v jedné vrstvě. Když je všechno maso opečené, do litinového hrnce (s ním pracuji nejraději) vsypeme na proužky nakrájenou cibuli a jakmile zesklovatí, přidáme na plátky nakrájený česnek. Pomocí tekutiny z cibule se ze stěn hrnce odstraní připečené části, o to nám šlo. To vše dodá chuť šťávě. Protože se všechny porce králíka do litinového hrnce na další pečení nevejdou tak, aby byly v jedné vrstvě, osmahlou cibuli s česnekem a tukem přelijeme na hluboký plech. Navrch pak poskládáme jednotlivé kousky králičího masa. Podlijeme bílým vínem a zakryjeme alobalem. Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme.

k1

Mladé cukety nakrájíme na silnější plátky, rajčata na šestiny a společně se snítkami tymiánu a lístky šalvěje je přidáme k masu asi po hodině pečení. Zeleniny můžeme dát i více beze strachu, že se z ní stane lečo. Pečená je vynikající a šťáva se zredukuje.

k3

Z vývaru, který současně vaříme k podlévání, odebereme jednu naběračku do šálku. V něm rozpustíme šafrán. Dobře promícháme a nalijeme na maso se zeleninou. Vše dále pečeme zakryté na 160 stupňů. Není třeba podlévat, zelenina pustí dost vody.

k2

Až bude maso měkké, alobal odstraníme. Maso začne dostávat zlatavou barvu a tekutina se zredukuje na potřebné množství.

Ke králíkovi jsem podávala šťouchané brambory s pažitkou. Ty zvládnou množství šťávy na talíři pokaždé výborně.

k5a

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *