Kukuřičné kuřátko pečené na houbách s majoránkou

Srp 10

Kukuřičné kuřátko pečené na houbách s majoránkou

Pokud jste se vydali nebo vydáte do lesa na houby, tak mi potvrdíte, že v tomto období je to prostě radost. Houby rostou a většina z nás má ta „svá místa“ a nebo prostě zkusí štěstí v lese úplně neznámém. Já měla takové štěstí o víkendu. Kromě téměř dvou litrů ostružin a pěkných škrábanců díky jejich sběru, jsem si odnesla několik voňavých hřibů. A to mi na přípravu večeře úplně stačilo.

Kromě hub jsem potřebovala:

  • 1 kukuřičné kuřátko o váze asi 1,2 kg

  • 5 šalotek

  • svazek čerstvé majoránky

  • sůl

  • 4 plátky citrónu

  • 1 lžíci olivového oleje

  • 100 g másla

  • 200 g créme fraiche

Na pečení jsem použila opět mou oblíbenou, starou, ale stále úžasnou remosku. Kuřátko a vůbec maso pečené v remosce zůstává krásně štavnaté a má zlatavou barvu.

Houby jsem nakrájela na silnější plátky, šalotky na kolečka. Kuře jsem podélně rozpůlila, z obou stran osolila a řezem dolů položila na houbovo-šalotkovou podestýlku zakápnutou trochou olivového oleje. Pod každou polovinu jsem vtěsnala svazeček čerstvé majoránky. Bylinky na povrchu by se připalovaly, ale takhle dodají masu i houbám potřebné aroma. Mezi maso jsem vložila pár koleček citrónu, díky nimž bude omáčka příjemně navinulá. Na kuře položila plátky másla a pekla dozlatova, asi 1 a 1/2 hodiny.

Mezi tím si připravíme přílohu: Šťouchané brambory s naťovou cibulkou.

Potřebujeme:

  • 1kg brambor

  • sůl

  • 100 ml smetany ke šlehání

  • 2 jarní cibulky

  • 20 g másla

Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky a uvaříme v dostatečně osolené vodě. Poté slijeme vodu a horké brambory rozmačkáme, přidáme smetanu, máslo, najemno nakrájenou jarní cibulku a ještě trochu promícháme.

Po upečení kuře vyjmeme a uchováme v teple. Do houbové směsi přidáme smetanu, dobře promícháme a necháme asi 10 minut prohřát. Podáváme na nahřátých talířích.

Dobrou chuť!

Share

2 komentáře

  1. Zdena /

    Tak tento recept musím 100% vyzkoušet, zajímavá kombinace a určitě chuťový zážitek

    • Pavlína
      Pavlína /

      Pokud jste milovník hub jako já, tak rozhodně vyzkoušejte. Mějte se krásně! P.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *