Linecké cukroví s příchutí matcha

Pro 16

Linecké cukroví s příchutí matcha

Má jasně zelenou barvu a voní jako čaj. Linecké cukroví s příchutí matcha jsem vyzkoušela poprvé. Můj vlastní recept na linecké cukroví jsem jen malinko upravila tak, že při výrobě těsta jsem vynechala citrónovou kůru i vanilkový cukr, aby více vynikla vůně matcha – čajových lístků rozemletých na velmi jemný prášek s intenzivním aroma.

Přestože internet nabízí více možností, matcha je lépe koupit co nejkvalitnější, nejlépe přímo v čajovně. Ten můj je japonský. . Matcha bývá většinou zabalen tak, aby nepřišel do styku se světlem ani vzduchem, protože pak se ztrácí jeho aroma i barva. Chce to tedy mít spolehlivý nebo vyzkoušený zdroj, protože do obalu nevidíte.

Cukroví jsem slepila citrónovou pomazánkou zvanou „lemon curd“. Tuhle příchuť lineckého cukroví tedy můžeme nazvat „čaj s citrónem“ 🙂

Suroviny:

• 160 g hladké mouky
• 100 g mletých mandlí
• 90 g moučkového cukru
• 2 celá vejce
• 125 g másla
• 2 lžičky matcha prášku
• špetka soli

Z tohoto množství surovin jsem připravila asi 70 kousků, tj. po slepení 35 ks, s ohledem na velikost vykrajovacích formiček.

Matcha prášek přecedíme přes jemné síto do mouky, pomůže to rozmělnit větší kousky. Poté promícháme a pak přidáme ostatní suroviny. Zpočátku můžeme pro zpracování těsta použít robot, ale na závěr je lépe použít ruce. Hotové těsto necháme v lednici odpočinout, klidně do druhého dne. Z lednice vyjmeme asi hodinu před pečením.

Na lehce pomoučené ploše rozválíme těsto na výšku plátu asi 5 mm a vykrajujeme. Já s ohledem na zářivě zelenou barvu zvolila motiv stromečku. Tvary jsem přenesla na plech se silikonovou pečící podložkou. V každém druhém stromku jsem pak vykrojila ozdobný střed. Vykrajování středů až na plechu nám zajistí, že se tvary při přenášení na plech nezdeformují.

Plech vkládáme do trouby předehřáté asi na 170 stupňů a pečeme 8 minut, horní i spodní ohřev. Cukroví se může zdát nedopečené, ale jen tak zůstane po odležení nevysušené a příjemně zvlhlé. Cukroví z plěchu ihned opatrně přemístíme na tác nebo mřížku.

Další den spojíme zavařeninou a cukroví uložíme do plechovek nebo tak, jak jsme zvyklí. Konkrétně pro matcha pečivo platí, že je lépe zamezit přístupu světla, aby barva neztrácela na intenzitě.

Přeji Vám klidné a spokojené Vánoce!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *