Linecké cukroví z mandlového těsta

Pro 09

Linecké cukroví z mandlového těsta

V babiččině starém sešitu jsem našla několik receptů na linecké cukroví. Vyzkoušela jsem jeden z nich, ale část bílé mouky jsem nahradila mletými mandlemi. A jako téměř u všech receptů jsem ubrala množství cukru.

Suroviny:

• 150 hladké mouky
• 100 g mletých mandlí
• 90 moučkového cukru
• 1 lžička vanilkového cukru
• 2 celá vejce
• 125 g másla
• 3 lžičky vanilkového cukru
• kůra z jednoho citrónu
• špetka soli

Z tohoto množství surovin jsem připravila asi 70 kousků, tj. po slepení 35 ks. Vykrajovací ozubené kolečko má průměr 6 cm.

Všechny suroviny postupně smícháme v robotu, ale lépe nakonec vše zpevnit pomocí rukou. Těsto necháme v lednici odpočinout, klidně do druhého dne. Asi hodinu před pečením je třeba vyjmout těsto z lednice.

Rozválíme na výšku plátu asi 5 mm a vykrájíme kolečka, vždy sudý počet. Kolečka přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. V každém druhém kolečku pak vykrojíme ozdobný střed. Vykrajování středů až na plechu nám zajistí, že se kolečko při přenášení na plech nezdeformuje.

Plech vkládáme do trouby předehřáté asi na 170 stupńů a pečeme asi 8 minut. Jakmile začíná být náznak zlatavých okrajů, plech s cukrovím okamžitě vyjmeme. Cukroví se bude zdát nedopečené, ale jen tak zůstane po odležení nevysušené a příjemně zvlhlé. Z plechu cukroví ihned opatrně přemístíme na tác nebo mřížku.

Linecká kolečka slepujeme zcela zchladlá, nejlépe druhý den. Na slepování mám nejraději domácí mirabelkovou zavařeninu, kdoulové želé nebo třeba jahodovou zavařeninu s tymiánem.

Uskladníme v plechovce na chladném místě a odoláváme až do Vánoc 🙂

Přeji Vám klidné a spokojené Vánoce!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *