Maková roláda s borůvkami

Srp 27

Maková roláda s borůvkami

Dostala jsem čerstvé lesní borůvky. Ty mne pokaždé velmi potěší, i když je s nimi o poznání složitější zacházení, než s borůvkami kanadskými. Zanechávají modrou skvrnu ani si nevšimnete, raz dva se pomačkají. Zahradní, velké borůvky, které se používají na dekoraci dortů a zákusků, jsou pevnější, ale upřímně – oproti těm lesním zcela bez chuti.

Rozhodla jsem se připravit opět roládu – tohle léto mne rolády začaly bavit :D, ale tentokrát jsem do těsta přidala mletý mák. Vlastně by tahle roláda mohla být naplněna i kousky švestek, protože s mákem to je neodolatelné chuťové spojení.

Suroviny:

Na těsto:

• 4 celá vejce
• špetku soli
• 80 g třtinového cukru
• 50 g mletého máku
• 60 g hladké špaldové mouky
• 1 lžíci chuťově neutrálního oleje

Na náplň:

• 4 lžíce borůvkové zavařeniny
• 250 g tučného tvarohu (ne ve vaničce)
• 250 ml smetany ke šlehání (33%)
• pár kapek vanilkového extraktu
• 1 lžičku agávového sirupu
• 1/4 litru čerstvých lesních borůvek + pár na dekoraci

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme do pěny s třtinovým cukrem. Poté opatrně přimícháme sníh a postupně přidáváme mouku a také mák. Plech vyložíme pečícím papírem a ten potřeme olejem. Ušlehanou hmotu pak na tuto vrstvu naneseme. Vkládáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme horním i spodním ohřevem asi 8 – 10 minut. Těsto s mákem začne mít zlatavou barvu.

Po vyjmutí z trouby zakryjeme plát upečeného piškotu čistou utěrkou a svižně obrátíme utěrkou dospod, papírem vzhůru. Papír opatrně z těsta odtrhneme (díky oleji to půjde velmi snadno), ale ponecháme ho na těstě. Upečené těsto společně s utěrkou ihned zarolujeme. Takto necháme vychladnout.

Ušlehanou smetanu smícháme s tvarohem, přisladíme (dle své chuti, já sladím minimálně), přidáme vanilkový extrakt.

Zcela zchladlou roládu opatrně rozbalíme, odstraníme pečící papír a plát natřeme zavařeninou. Já použila svou, loni vyrobenou borůvkovou. Zavařenina dodá roládě další chuťový rozměr a navíc zabrání pozdějšímu provlhnutí těsta od náplně.

Na vrstvu zavařeniny naklademe vrstvu tvarohového krému. Obě vrstvy necháme pár centimetrů od vrchního kraje, aby při závěrečném rolování krém nepřebýval. Na tvarohovou vrstvu nasypeme borůvky a rukou je vtiskneme do tvarohu. Roládu zavineme a oba konce zarovnáme nožem. Zbylým krémem a několika borůvkami povrch rolády ozdobíme. Můžeme přidat několik mátových lístků. Necháme dobře vychladit.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *