Masová roláda s mangoldem

Srp 08

Masová roláda s mangoldem

Mangold je báječná zelenina. Naprosto úžasně chutná ve slaném koláči a velmi aromatický je také v masové roládě. Navíc při rolování masa se s listy pracuje lépe, než s jakoukoliv jinou náplní. Přibližně ze dvou kilogramů masa jsem vytvořila dvě menší roládky. Použila jsem maso vepřové, ale stejně tak by se hodilo maso krůtí. Množství po upečení vycházelo asi na 10 – 12 porcí. Současně s masem jsem v jednom pekáčku připravila také přílohu: Brambory pečené s cibulí a rozmarýnem. Nic nedá masu lepší šťávu, než právě cibule.

Suroviny:

• 2 kg vepřové kýty (ořech)
• 150 g česnekového boku
• asi 12 listů mangoldu včetně řapíku
• 4 lžíce ostré anglické hořčice Colman´s
• čerstvě mletý pepř
• sůl

• potravinářský provázek
• alobal
• 4 lžíce vepřového sádla

Jako přílohu jsem zvolila brambory, které jsem společně s cibulí později přidala k masu.

• 18 menších brambor ve slupce
• 5 velkých cibulí
• sůl
• pár snítek rozmarýnu

r1

Pokud vám pláty na roládu už nepřipravil řezník, čeká vás tato práce doma. Maso po délce ořechu nařízneme a postupně s opatrností z celého kusu odřezáváme přibližně 1,5 až 2 cm silný plát. Postupujeme tak, abychom maso neprořízli. Stane-li se, na děravé místo použijeme „záplatu“ seříznutím kousku z vyšší části masa. Takto vytvořený plát masa zakryjeme potravinovou fólií a paličkou důkladně naklepeme. Čím vláčnější maso bude, tím lépe se nám bude roláda balit. Odstraníme fólii, maso opepříme, trochu více osolíme a potřeme ostrou hořčicí. Poté na vrstvu hořčice vyskládáme tenké plátky česnekového boku tak, aby se malinko vzájemně překrývaly. Nakonec na plát masa položíme důkladně propláchnuté listy mangoldu. Řapíky, které jsme před tím odřízli, položíme napříč tak, aby tvořily barevný střed rolády. Poté maso pevně zabalíme a převážeme provázkem. Ten dobře utahujeme, protože maso pečením svůj objem trochu zmenší a povolil by se. Každou roládku ještě svrchu trochu osolíme, pak zabalíme do alobalu a vložíme do pečící nádoby. K roládám přidáme vepřové sádlo a podlijeme trochou vody.

r2

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi hodinu. Poté rolády vyjmeme z alobalu a po další půlhodině pečení přidáme na proužky nakrájenou cibuli. Jakmile cibule začne růžovět, přidáme na čtvrtiny nakrájené brambory. Osolíme a vložíme pár snítek čerstvého rozmarýnu. Pečeme do doby, dokud nejsou brambory upečené. Rolády sem tam obrátíme a přeléváme šťávou z pekáčku. Pokud by bylo šťávy málo, podlijeme trochou horké vody.

Brambory s cibulí a plátky rolády podáváme na nahřátém talíři přelité výpekem.

r3

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. To vypadá krásně 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Děkuji a vyzkoušejte to, roláda je vynikající, P. 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *