Mini Pavlovy s letním ovocem

Srp 10

Mini Pavlovy s letním ovocem

V létě, kdy je všude spousta barevného ovoce, mi to prostě už nedalo a rozhodla jsem se, že je taky vyzkouším. V poslední době se objevují doslova všude a to by v tom byl čert… 🙂 Proběhl tedy první pokus, ale Pavlovy dost popraskaly a malinko se zbortily. Sníh byl asi málo pevný. Pohledné tedy moc nebyly, ale nic se neděje. Stačilo nevydařené kousky rozlámat do sklenice s víčkem. Sněhové vločky se budou hodit do jakéhokoliv ovocného poháru, třeba ve stylu „Eton mess“.

Za pár dní tedy následoval další pokus.

Na šest dortíků bylo třeba:

• 2 bílky z větších vajec
• 100 g krupicového cukru
• 1 lžička kukuřičného škrobu
• 1/2 lžičky octa

Pro mne, která podobné dezerty připravuje pouze několikrát za rok, bylo nejdůležitější si nakreslit na pečící papír kolečka tak, aby byly dortíky alespoň podobně velké. Jako šablona mi posloužil hrnek s ranní kávou, který má dno tak akorát.

V robotu na střední rychlost začneme šlehat bílky. Jakmile mají bílky pěnu, postupně začneme v dávkách přisypávat cukr. Každou další dávku přidáme až po zašlehání té předchozí. Když je směs lesklá a pevná, ke konci šlehání ještě zvýšíme rychlost. Nakonec, už pouze za použití stěrky, přidáme škrob a ocet.

Troubu předehřejeme na 100 stupňů, horní i spodní ohřev.

Používám jednorázové plastové zdobící sáčky, do kterých po odstřihnutí špičky vložím kovovou ozdobnou špičku. Na pečící papír jsem dle předkreslených kroužků nastříkala jakési „mističky“, které bude později možno naplnit krémem nebo šlehačkou.

Pavlovy jsem pekla asi jednu a čtvrt hodiny. Asi v polovině pečení jsem teplotu snížila na 90 stupňů. Hotové Pavlovy jsem nechala zchladnout mimo troubu. Nenaplněné je můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici klidně dva dny.

Dezerty jsem zdobila ovocnou smetanou, šlehačkou a čerstvým ovocem.

Na náplň do šesti kousků jsem potřebovala:

• 2 x 200 ml smetany ke šlehání
• hrst čerstvého ovoce (na ochucení a obarvení vnitřní náplně)
• ovoce na ozdobu (já měla jahody a černý rybíz ze zahrady)
• čerstvé levandulové květy (nebo jiné jedlé květy) na ozdobu

Jednu smetanu jsem vyšlehala a do ní přimíchala ovoce. Přislazovat nebylo třeba. Pomocí lžičky jsem touto směsí Pavlovy naplnila. Druhou vyšlehanou smetanu jsem vložila opět do zdobícího sáčku a ozdobila jí ovocnou vrstvu. V tomto stavu jsem nechala dortíky asi 2 hodiny (ale klidně i do druhého dne) chladit v lednici. Před podáváním jsem je zdobila čerstvým ovocem a levandulovými květy.

Pavlovy jsou lehoučký a vůbec ne přeslazený dezert. Jsou také velice fotogenické! Efekt ohromný, námaha minimální. V podstatě jde jen o to vyzkoušet přesnou teplotu pečení. Za Pavlovy sklidíte pochvalu i když to vlastně nakonec nic složitého není 🙂

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *