Moje oblíbené lečo

Srp 05

Moje oblíbené lečo

Včera jsem si po nějakém čase opět vyzkoušela recept, který vyprávěl před několika lety v nějakém televizním pořadu lámanou slovenštinou hovořící Maďar. Dodnes si vzpomínám, jak prohlásil: „My Maďaři bez leča nemůžeme žít“. Zkusila jsem tehdy jeho recept a od té doby lečo jinak (až na výjimky) nepřipravuji.

Na tento způsob přípravy leča je potřeba:

• 1 kg hovězí kližky
• 10 větších rajčat
• 10 bílých paprik
• 5 středních cibulí
• 300 g rajčatového protlaku
• 1/2 l hovězího vývaru
• 5 lžic olivového oleje
• pepř
• sůl

d7aa472afb_67417055_o2Většina přípravy spočívá v krájení. Papriky, rajčata a cibuli očistím a nakrájím. Kližku zbavím větších blan a nakrájím ji na kousky velikosti přibližně dvou kostek cukru.

Maso i zeleninu nakrájíme...

Vezmu ten největší kastrol, co mám doma a na rozpáleném oleji v něm krátce osmahnu cibulku.

Přidám kližku, osolím a opepřím. Maso s cibulí společně pod pokličkou dusím na mírném plameni takřka do měkka a dbám, aby se cibule u dna nepřichytávala. Je-li třeba, podlévám horkým vývarem. Ale jen tolik, aby výsledkem bylo do měkka podušené maso s hustou šťávou.

Do hrnce přidáváme postupně...

Do tohoto základu přidám pokrájené papriky (kdo má rád, může i nějakou tu pálivou) a po chvíli rajčata. Dál vše dusím do změknutí rajčat a paprik a již nepodlévám. Je-li vše správně podušeno a maso je úplně měkké, přidám rajský protlak, dokořením pepřem, případně dosolím a ještě chvilku nechám bublat.

Lečo...

Podáváme s vařenými brambory nebo s dobrým pečivem…

Lečo1...I když je leča z tohoto množství surovin opravdu plný kastrol, moc dlouho nevydrží.

0f62d0cb4d_67417256_o2

Dobrou chuť!

Share

4 comments

  1. JE vynikající já leča miluju

    • Pavlína
      Pavlína /

      V létě je úžasné cokoliv zeleninového a pro mne zejména s rajčaty 😛 Díky za komentář, Líbo :-)

  2. Jsem asi taky Maďar, bez leča neumím žít. První slovenské papriky jsem ale koupila až před týdnem, rajčata máme vlastní. I když jsem na lečo měla chuť celé léto, dočkala jsem se až na jeho konci. Ale tvůj recept je tuning leča, ten by nám moc chutnal. Dělávali jsme takový „letní guláš,“ do hotového jsme právě přidávali papriky a rajčata.

    • Pavlína
      Pavlína /

      „Tuning leča“ 😀 Letos to nebylo u nás na zahrádce s rajčaty moc slavné, ale lečo vaříme za léto několikrát. V kombinaci s masem nebo i bez masa (ale bez uzeniny) si pochutnám pokaždé :) Díky, P.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *