Mrkvové želé

Dub 19

Mrkvové želé

V zimním období si čas od času pomocí odšťavňovače připravím čerstvou šťávu ze všelijaké zeleniny. Nejraději mám šťávu z řepy, celeru a mrkve a pak také jen samotnou mrkvovou.

O zavařenině z mrkve jsem nikdy neslyšela. Jednou už jsem však z jablečné šťávy vyrobila jablečné želé, jednou z červené řepy, tak proč nezkusit třeba želé mrkvové?

Budeme potřebovat:

• 0,8 l mrkvové šťávy (vznikla ze 2 kg mrkve)
• šťávu z jednoho pomeranče
• šťávu z jednoho citrónu
• 500 g želírovacího cukru 3 : 1

Z tohoto množství surovin budeme mít tři skleničky o obsahu cca 300 ml.

Mrkev odšťavníme a přefiltrujeme přes sítko vyložené gázou. Takto odfiltrovanou šťávu přelijeme do hrnce. Do mrkvové šťávy přidáme také pomerančovou a citrónovou šťávu. Obě vůně budou pro chuť želé velmi prospěšné a navíc přidají svou trochu pektinu. Poté do hrnce se šťávou vsypeme želírovací cukr, přivedeme k varu a za stálého míchání necháme asi 4 minuty probublat. Přelijeme do horkou vodou vymytých a vysušených sklenic. Sklenice pevně uzavřeme, není třeba je obracet dnem vzůhu. Necháme zchladnout.

cj

Mrkvové želé můžeme použít jako každou jinou zavařeninu, na chleba s máslem, do jogurtu nebo třeba k sýrům. Naprosto vynikající bude jako náplň mrkvového dortu.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *