Nakládaná zelenina – barvy léta ve skle

Srp 16

Nakládaná zelenina – barvy léta ve skle

V létě se někdy na zahradě urodí trochu více zeleniny, než stačíme začerstva spotřebovat. Z přebytečných rajčat můžeme vyrobit kečup nebo domácí rajčatovou omáčku. Z ovoce různé zavařeniny a zeleninu většinou zmrazíme nebo zavaříme v různé formě do sklenic. Nakládanou zeleninu mám vlastně ráda úplně všechnu. Na výrobu několika sklenic domácí nakládané zeleniny budeme potřebovat třeba jen půl dne práce a zásob si pak budeme užívat celou zimu. V kombinaci třeba s pečeným masem to bude dobrota.

as1

Na 14 sklenic o obsahu 350 ml budeme potřebovat:

• 1 květák
• 3 mrkve
• 4 červené cibule
• 7 stroužků česneku
• čerstvý kopr
• cherry nebo rybízová rajčátka (1 – 2 do každé sklenice)
• mini papriky
• okurky nakládačky (1 – 2 do každé sklenice)
• červený pepř

Nálev:

• 2 l vody
• 650 ml octa
• 1 a 1/2 lžičky soli
• 130 g třtinového cukru
• 1 a 1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
• 1 a 1/2 fenyklových semínek
• 3 bobkové listy

Kdo sleduje můj Instagram, tak jistě zaznamenal tyhle pracovní fotky…

za1

Květák rozebereme na růžičky velikosti jednoho sousta. Česnek a cibuli oloupeme, mrkev oškrábeme. Okurky očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Cibuli nakrájíme na silnější plátky, kolečka mrkve můžeme vykrojit třeba vykrajovátkem ve tvaru květiny. Můj nápad vznikl díky vzpomínce na budapešťskou tržnici, kde v jednom z obchodů prodávali neuvěřitelně krásné sklenice plné nakládané zeleniny.

trznice

Úplně náhodou jsem koupila sladké mini papričky, takže jsem do každé sklenice dala jednu celou, i s jadřincem. Rajčátka – vybereme ta nejpevnější, vkládáme do sklenice tak, abychom neporušili jejich povrch.

as3

Všechny suroviny na nálev přivedeme k varu a jakmile se objeví bublinky, nálev odstavíme. Zeleninu ve sklenicích zalijeme zchladlým nálevem. Navrch přidáme pár kuliček červeného pepře. Skleničky pevně uzavřeme a vložíme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala nad úroveň víček. Zahřejeme na 80 stupňů a takto udržujeme asi 15 minut. Sklenice vyjmeme z vody a necháme zchladnout. Před první konzumací necháme pár týdnů odležet.

Letos to prozatím vypadá v mé spíži takhle 🙂

zav1

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *