Nakládané cukety s chilli a mátou

Srp 24

Nakládané cukety s chilli a mátou

Cukety naškrábané na slabé proužky jsou skvělé do obloženého pečiva, ale také si výborně rozumí třeba s rillettes. Ideální na chuťovky k aperitivu. Pokud máte rádi ostřejší, čili dejte klidně i víc. Zavařením cukety malinko změní barvu, po ochutnání rozhodně nečekejte chuť nakládané okurky. První dojem je trochu zvláštní, ale pak se zamilujete, jako já.

cuk

Na 7 sklenic o obsahu 350 ml potřebujeme:

• 1,3 kg cuket
• pár snítek máty

Na nálev:

• 0,5 l bílého vinného octa
• 0,7 l vody
• 180 g třtinového cukru
• 3 lžičky chilli vloček
• 2 lžičky žlutého hořčičného semínka

Na namáčení:

• 1 l studené vody
• 2 lžíce soli

cuk1

Cukety omyjeme, odkrojíme oba kraje a pomocí škrabky na zeleninu z nich vyrobíme tenké proužky. Pro tuto příležitost je dobré mít cukety co nejmenší. Cukety většího průměru pak bude lepší krájet na slabá kolečka. Proužky necháme v nádobě s vodou a solí asi 20 minut odpočinout. Cukety se takto zbaví přebytečné vody, takže proužky budou vláčné a nebudou se lámat při plnění sklenic.

cuk2a

Všechny suroviny na nálev přivedeme k varu a jakmile se objeví bublinky, nálev odstavíme. Do sklenic, kam jsme naskládali proužky cuket a několik lístků čerstvé máty nalijeme zchladlý nálev. Skleničky pevně uzavřeme a vložíme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala nad úroveň víček. Zahřejeme na 80 stupňů a takto udržujeme asi 15 minut. Sklenice vyjmeme z vody a necháme zchladnout.

Po letošním zavařování moje spíž hýří barvami 🙂

zav1

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *