Nekynuté lívanečky z kefíru s omáčkou z lesního ovoce

Srp 02

Nekynuté lívanečky z kefíru s omáčkou z lesního ovoce

Své občasné pobyty v přírodě pod stanem nebo jen tak pod širákem už asi blíže zmiňovat nemusím. Kouzlo otevřeného ohně, praskající dřevo, vůně pokrmů na ohni připravovaných, ranní cesty k vodnímu prameni pro zásoby vody, večery a noci pod hvězdnou oblohou. Toho všeho se prostě několikrát za rok nechci vzdát.

Lesy jsou plné borůvek a malin a dají se využít různým způsobem. Kdo má trpělivost, nasbírá si dostatečně velké množství na domácí zavařeninu. A nebo si po návratu z takové lesní procházky ze všeho toho úžasného ovoce připravíme ovocnou omáčku pro lehký moučník. Konkrétně tento se dá v pohodě zvládnout venku na ohni. Stačí mít po ruce několik základních surovin z místního obchodu.

Na lívanečky si připravíme:

• 300 ml kefíru
• 2 vejce
• 160g celozrnné mouky
• 1 lžíci třtinového cukru
• špetku soli
• olej na smažení
• zakysanou smetanu na ozdobení

Na omáčku z lesního ovoce:

  • 2 hrnky měkkého ovoce (jahody, maliny, borůvky)
  • 30 g másla
  • šťávu z jednoho citrónu
  • třtinový cukr dle chuti


V kefíru rozšleháme vejce a postupně přidáváme tolik mouky, až hmota téměř nestéká ze lžíce. Přidáme špetku soli a množství cukru podle své chuti. Na rozpálené pánvi pečeme lívanečky z obou stran do zlatova.

V pánvi pak rozpustíme máslo a přidáme rozmačkané nebo pokrájené ovoce. Ochutíme citrónovou šťávou, aby si ovoce zachovalo svou jasnou barvu. Osladíme dle vlastní chuti.

Lívanečky podáváme teplé s horkou ovocnou omáčkou a zakysanou smetanou.

Dobrou chuť!

Fotografie vznikly 28.4.2012 a společně s receptem jsem je vytvořila pro třetí vydání časopisu Bohemia Living. Díky tomu jsem náhodou prožila jeden z nejkrásnějších narozeninových dnů 🙂

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *