Palačinky s mátou a jahodovým sorbetem

Čvn 21

Palačinky s mátou a jahodovým sorbetem

Tak jsem se letos dočkala – sladké a voňavé jahody jsou tu!

První sladké jahody...

Kromě oblíbeného jahodového koktejlu, kde občas mléko nahradím zákysem a sladím zásadně třtinovým cukrem nebo javorovým sirupem, přijdou určitě na řadu jahodové knedlíky. Mám ale ještě jednu velmi oblíbenou chuťovou kombinaci – jahod a máty. Je báječná ve spoustě dezertů a moučníků.

Na tento kompletní dezert si připravíme následující suroviny:

Na jahodový sorbet:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • šťávu z poloviny citrónu
  • 3 lžíce likéru Grand Marnier (nebo jiného podobného likéru)

Na výrobu palačinek:

  • 0,5 litru plnotučného mléka
  • 1 celé vejce
  • 4 lžičky moučkového cukru
  • 8 vrchovatých lžic hladké mouky

Na náplň palačinek:

  • 250 g ricotty
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 velkou hrst čerstvých mátových listů

Ingredience pro výrobu palačinek a sorbetu...

Začneme výrobou jahodového sorbetu.

Sorbet je jemnější než granita a vyrábí se s přidáním moučkového cukru a výhradně přírodní citrónové šťávy.

Granita je zmrzlá směs cukru, vody a další ochucené tekutiny. Kousky ledové tříště jsou větší, než má sorbet a v mrazícím boxu ji mícháme méně často.

Omyté jahody zbavené stopek rozmixujeme. Můžeme si schovat několik jahod na dekoraci talíře. K jahodovému pyré přidáme cukr, citrónovou šťávu a pár lžic likéru. Ten se postará o báječnou chuť a také o to, že sorbet v mrazničce neztuhne jako kámen. Směs nalijeme do nádoby, lépe s víčkem. Uložíme do mrazničky a přibližně po hodině směs důkladně promícháme. Postup zopakujeme ještě třikrát.

Na řadě je výroba palačinek. Do mísy vlijeme mléko a v něm rozšleháme vejce. Přisypeme cukr a postupně přidáváme hladkou mouku. Vyšleháme tak řídké palačinkové těsto.

Pánev na pečení palačinek jsem vymazala olivový olejem, který úplně postačil pro celou dobu pečení.

V mléce rozmícháme vejce a přidáváme mouku...

A nakonec si vyrobíme trochu netradiční náplň. Ricottu osladíme podle vlastní chuti javorovým sirupem a přidáme najemno nasekané čerstvé mátové listy. Dobře promícháme a tenkou vrstvou směsi natíráme palačinky, které pak pevně srolujeme.

Náplň do palačinek...

Můžeme podávat…

Podáváme...

Na jednu porci jsem dala dvě palačinky přepůlené šikmým řezem. Sorbet putuje z lednice na stůl až na poslední chvíli. Bude nejlépe ho porcovat kleštěmi na zmrzlinu.

:-))

:-)

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *