Pampeliškový med

Kvě 02

Pampeliškový med

Když jsem byla malá, náš trávník byl pampeliškami vždy posetý a máma z nich vařila pampeliškový med. Pak se během let stal trávník úhlednější a zelenější a i ty nejmenší lístečky pampelišek záhy odstranila sekačka na trávu. Už loni a letos se ale pampelišky znovu objevily jak na trávníku tak i na mnoha dalších místech zahrady. Oku lahodí jejich krásně žlutá barva, zejména v kombinaci s modřenci a červenými tulipány. Znovu jsme se tedy po letech s mámou pustily do výroby domácího pampeliškového medu.

Na naplnění tří skleniček o obsahu 300 ml bude třeba 200 pampeliškových květů. Ty nasbíráte ve dvou za pár minut.

Dále si připravíme:

• 1 pomeranč
• 1 kg krystalového cukru
• 1 sáček kyseliny citrónové

Květy propereme ve studené vodě. Poté je zalijeme litrem studené vody. Pomeranč velmi důkladně omyjeme, protože ho využijeme i s kůrou. Nakrájíme ho na kolečka a ta pak přidáme do hrnce k pampeliškám. V této fázi můžeme přidat třeba pár kousků hřebíčku nebo i skořice. Ale dle mého názoru je med ovoněný pomerančem skvělý i tak.

Vše přivedeme k varu a s mírnými bublinkami na povrchu necháme na sporáku asi 10 minut. Poté necháme na chladném místě louhovat do druhého dne.

Další den obsah hrnce slijeme, částečně propasírujeme přes jemné síto. Poté můžeme vše ještě znovu přefiltrovat přes plátno. To zachytí případné nečistoty a zbývající broučky, které se nám nepodařilo odstranit v prvním opláchnutí před vařením.

Dále už postupujeme jako při výrobě domácího sirupu. Přisypeme cukr a tekutinu přivedeme k varu. Vaříme pozvolna asi 1 a 1/2 hodiny. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Nakonec přisypeme kyselinu citrónovou.

Pokud bychom si chtěli ověřit, jaká bude výsledná hustota medu, je dobré použít můj oblíbený trik. Do mrazáku vložíme na 10 – 15 minut porcelánový talířek. Po uplynutí této doby na talířek nalijeme lžičku medu. V ten okamžik se projeví hustota, jakou bude mít med po úplném zchladnutí. Stejnou kontrolu používám i při přípravě zavařenin a sirupů.

Jakmile se kyselina citrónová rozpustí, vypneme plamen. Po chvíli plníme medem vroucí vodou vylité a vysušené sklenice, které ihned uzavřeme. Med vydrží rozhodně do příštího roku.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *