Pečené kukuřičné kuřátko s uzenou paprikou, domácími hranolkami a pažitkovým dipem

Říj 08

Pečené kukuřičné kuřátko s uzenou paprikou, domácími hranolkami a pažitkovým dipem

Kukuřičné kuře je bezpochyby kvalitní maso, se kterým je třeba nakládat co nejjednodušeji. Nejlépe jej tedy prostě upéci. Na pečení jsem použila opět mou oblíbenou, starou, ale stále úžasnou remosku. Kuřátko a vůbec maso pečené v remosce zůstává krásně štavnaté a má zlatavou barvu.

Suroviny:

  • kuře o váze asi 1,2 kg
  • 4 lžičky uzené papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 cl portského
  • 2 brambory na jednu porci
  • kvalitní olej na smažení
  • 4 lžíce créme fraiche
  • 4 lžíce hustého bílého jogurtu
  • hrst posekané pažitky
  • sůl

Kuře podélně rozpůlíme, osolíme a ze všech stran velmi důkladně potřeme směsí uzené papriky, olivového oleje a portského. Takto marinované kuře necháme v chladu několik hodin odpočinout. Pak ho položíme do pečící nádoby kůží nahoru a pečeme v předehřáté troubě, zpočátku zakryté alobalem asi 45 minut. Ke konci pečení alobal sejmeme, aby se vytvořila kůrka.

Během pečení připravíme domácí hranolky. Brambory oloupeme, rozdělíme (dle velikosti brambor) na stejnoměrné hranolky (klidně o hraně 2 cm). Hranolky nakrátko namočíme do chladné vody, poté vodu slijeme. V čisté utěrce brambory osušíme a vkládáme je do rozpáleného oleje, lépe pouze v jedné vrstvě. Přibližně po 6 minutách (podle síly hranolků) budou okraje zlatavé a hranolky uvnitř měkké. Osmažené hranolky vybíráme z oleje děrovanou lžící na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk.

Zakysanou smetanu smícháme s hustým bílým (lépe přes plátno odkapaným) jogurtem. Lehce osolíme, přidáme opláchnutou posekanou pažitku.

Kuře podáváme na nahřátých talířích společně s porcí hranolků a nádobkou s dipem.

Dobrou chuť!

Share

12 comments

  1. Pavlínko (potkali jsme se na „exkurzi“ do útrob Foodtracku v Holešovicích, tak snad mohu takhle oslovit :)), tohle kuřátko se moc povedlo. Vypadá to náramně lákavě! :)
    Mám tady dvě remosky, co mi zbyly z prodeje chalupy, tak koukám, že je na čase, abych je zkusil oprášit a zjistil, zda fungují.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Ahoj Petře, na naše setkání si samozřejmě vzpomínám 😛 Remoska je skvělá, nedám na ni dopustit :) Je ještě po babičce, která v ní dokázala upéci téměř vše :)
      Díky za návštěvu mé nové kuchyně a měj se fajn 😀
      P.

  2. Mánek /

    Uzená paprika dorazí v pátek – v sobotu to realizuji! :)

    • Pavlína
      Pavlína /

      To je dobře. Nejprve jsem se bála, aby uzené aroma nepřebilo veškeré ostatní vůně a chutě, ale po prvním soustu jsem si oddechla 😀 Dobrou chuť a děkuji za komentář a návštěvu :)
      P.

  3. Kuřátko je nádherné! A já tak ulítávám na dobrých hranolkách… teda ty jsi mi udělala chutě, já ještě od oběda nejedla! 😀

    • Pavlína
      Pavlína /

      Domácím hranolkům se nic nevyrovná, souhlasím 😀

  4. Takhle nějak si představuju comfort food de luxe. Zbožňuju, když se snoubí staré s novým a obdivuju tvé nádherné nádobí a cit pro detaily. Chybí už jen kočka zírající na kuřátko :)

    • :-) kočka by dlouho nezírala, teda jak která… Papájo, tím pivem to vždy vyšperkuješ tak, že začínám rychle polykat, jakou mám chuť

      • Pavlína
        Pavlína /

        Přesně tak! 😀
        To pivo byla nutnost, sem tam si dobré pivo dám ráda a k něčemu se prostě hodí :-)
        Díky!

    • Pavlína
      Pavlína /

      Díky, Evo 😀 Ten pekáček mám moc ráda. Ještě mám ze stejné sady cedník a bábovkovou formu. Naše kočičky by dlouho nezíraly, ale konaly. A já bych pak zírala na prázdný pekáček 😀
      Měj se krásně
      P.

  5. Tak toto vyzerá naozaj luxusne :-). Bude to asi najbližší nedelný obed :-)

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *