Perlička na jalovci s omáčkou z lišek

Říj 03

Perlička na jalovci s omáčkou z lišek

Pro začátek podzimu je tento recept jako stvořený, protože voní houbami a díky jalovci i lesem. Perlička není úplně běžně k dostání, ale pokud na ni v obchodě narazíte, neváhejte. Má velmi delikátní maso.

Na 4 porce si připravíme:

• perličku
• 150 g anglické slaniny
• 8 šalotek
• 1 středně velkou mrkev
• 3 bobkové listy
• 10 celých + 5 v hmoždíři rozdrcených kuliček jalovce
• 5 cl Ginu
• plátek másla

Na vývar na podlévání:

• 8 kuliček černého pepře
• 5 kuliček nového koření
• kousek mrkve

Na omáčku s liškami:

• 50 g másla
• 250 g čerstvých lišek
• 2 lžíce créme fraiche

Perličku očistíme, usekneme konce křídel, odřízneme zbytečnou kůži z krku a to vše použijeme na vývar. V malém kastrůlku vložíme křídla s kůží do studené vody, přidáme koření a mrkev, nesolíme. Přivedeme k varu a uchováme horké. Vývarem budeme podlévat pečínku.

Do nádoby s víkem (nejlépe do litinového hrnce), ve které budeme perličku péci, položíme na dno několik plátků špeku. Na ně ze všech stran i zevnitř osolenou perličku zády dospod. Do břicha perličky vložíme 5 jalovcových kuliček, které jsme před tím rozdrtili v hmoždíři. Přidáme ještě plátek slaniny, plátek másla a zastříkneme ginem.

V pekáči kolem perličky nasypeme šalotky nakrájené na klínky společně s mrkví. Přidáme bobkový list, celý jalovec a také zastříkneme ginem. Na stehna a hrudní část položíme ještě několik plátků slaniny, nádobu zakryjeme a vložíme do trouby. Pečeme na 190 stupňů asi hodinu.

perlicka

Po hodině hrnec odkryjeme a podlijeme vývarem z křídel. Plátky slaniny, které zakrývaly stehýnka, sejmeme, aby mohla kůže zezlátnout. Ke stehýnkům a na prsa ještě vložíme plátky másla. Vrátíme do trouby a pečeme na 170 stupňů asi 45 minut. Mezi tím na rozpuštěném másle orestujeme nahrubo nakrájené houby.

Upečenou perličku vyjmeme z pekáče a uchováme v teple. Výpek se zeleninou propasírujeme přes jemné síto do menší nádoby na sporáku. Můžeme nastavit vývarem z křídel. Přidáme smetanu a dobře promícháme. Poté přidáme orestované houby a omáčku necháme prohřát.

p2

Naporcovanou perličku podáváme na nahřátých talířích, podléváme omáčkou z lišek. Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory s najemno nakrájeným pórkem.

p3

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *