Rebarborový koláč s mandlovo-skořicovou žmolenkou

Srp 08

Rebarborový koláč s mandlovo-skořicovou žmolenkou

Mám raději spíše lehké ovocné dezerty, ale pokud už nažhavím troubu, většinou ovoce kombinuji s mým oblíbeným tvarohem. Koláč je pak báječně vláčný a v tomto případě je kombinace pikantní rebarbory, skořice a mandlí skutečně osvěžující.

Koláč jsem připravovala v dortové formě o průměru 24 cm.

rka1

Těsto:

• 230 g polohrubé mouky
• 40 g moučkového cukru
• 90 g másla
• 1 celé vejce
• špetka soli

Náplň:

• 500 g měkkého tvarohu
• 2 celá vejce
• 4 lžíce smetany
• 1 sáček vanilkového pudingu
• 2 lžíce agávového sirupu
• 3/4 kg rebarborových stonků

Žmolenka:

• 100 g mandlové mouky
• 90 g másla
• 30 g moučkového cukru
• 1 lžička mleté skořice

Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto. Zabalené ve fólii necháme v lednici odpočinout. Zatím oloupeme rebarborové stonky a nakrájíme je na asi 0,5 cm silné plátky.

Náplň připravíme smícháním všech surovin. Měla by být hladká, pokud použijeme tvaroh s menším obsahem vody, přidáme více smetany.

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme do pokud možno co nejvíce kruhového tvaru a navinuté na váleček přeneseme do formy. Těsto důkladně vtlačíme do formy a vytvarujeme vyšší okraje. Dno propícháme vidličkou a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na 6 minut. Jakmile těsto přestává být lesklé, vyjmeme z trouby a do formy přidáme tvarohovou náplň. Na tvaroh nasypeme plátky rebarbory a mírně je přitlačíme do náplně. Formu vložíme zpět do trouby a pečeme na 160 stupňů asi 25 minut.

Nakonec přidáme žmolenku a pečeme do doby, než začne žmolenka zlátnout. Koláč krájíme až zcela zchladlý.

rkb1

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *