Ryba pečená v papilotě

Zář 13

Ryba pečená v papilotě

Takovou rybu si můžeme připravit jak venku na grilu, tak třeba doma v troubě. Pro pečení na mřížce (podložce) nad mírně žhavými uhlíky zakrytého grilu bude vhodnější použít alobal. Přikláním se však více k pečení v troubě. Kromě ostatních surovin bude třeba dostatek pečícího papíru a kus provázku nebo kancelářská sešívačka. Pokud balíček opravdu dobře a pevně uzavřeme, úprava ryby v papilotě zajistí velmi aromatické a zejména šťavnaté maso.

Připravíme si pěknou, čerstvou rybu a dále použijeme to, co se k rybám hodí nejvíce: bylinky a citrón. Já jsem si pro přípravu vybrala rybu s názvem Pražman. Také proto, že se jedná o dravce, je jeho maso velmi chutné, pevné a bílé.

Z bylinek z naší bylinkové zahrádky jsem vzala oregáno, šalvěj, plocholistou petrželku, rozmarýn a saturejku. Bylinkami prostě nic nezkazíte. Rybu jsem si nechala očistit v obchodě, má velmi malé šupinky a tak bych je nerada v kuchyni nacházela dalších pár měsíců 🙂 Vykuchaná bude ryba z obchodu zcela jistě.

Do břišní dutiny vložíme kus citrónu (buď bio-citrón nebo lépe bez kůry), pár bylinek a kus bylinkového másla. Můžeme přidat hrubou mořskou sůl, pokud máslo není solené.

Na spodní části dvojité vrstvy pečícího papíru, který jsme před tím důkladně navlhčili vodou, vytvoříme jakési bylinkové lůžko, na které rybu položíme. Zakápneme ji citrónem, lehce osolíme a opepříme a navrch znovu naklademe bylinky a znovu kus másla. Do balíčku také přidáme půlená cherry rajčátka. Před zabalením vše zakápneme olivovým olejem. Povrch opět zvlčíme vodou (např. z rozprašovače).

Balíčky vložíme na plech do předehřáté trouby a pečeme na 190 stupňů asi 25 minut, podle velikosti ryby.

Poté zarolovaný pečící papír opatrně rozbalíme a přebývající zbytečně dlouhé části odstřihneme. Tuto operaci je nejlépe vykonat až na talíři. (Právě tak se totiž podávalo maso upravené v papilotě v restauracích. Dnes už je k vidění velmi zřídka.) Jen dáváme pozor na množství horké páry, která se během pečení v pevně uzavřeném balíčku nahromadila.

K vynikající a díky rajčátkům zlatavé šťávě můžeme podávat vařené brambory nebo čerstvou bagetu…

… a dáme se do jídla…

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *