Salát z bedýnky: Rukola, mizuna a kozí sýr

Čvc 15

Salát z bedýnky: Rukola, mizuna a kozí sýr

Salátů se dá vymyslet nekonečně mnoho. K vytvoření zajímavého salátu mohou také velkou měrou přispět neobvyklé suroviny.

K takovým jsem se měla možnost dostat úplnou náhodou. Měla jsem štěstí a podařilo se mi zařadit se mezi odběratele bedýnek zeleniny z Ekofarmy Ředhošť. Byla to náhoda a jsem za ni moc ráda, protože o tento způsob odběru bio-zeleniny přímo od zdroje zájem každým dnem narůstá. Vždy dva dny před rozvážkou obdržím informační e-mail, jaký bude obsah bedýnky. Společně se zeleninou jsou v papírovém sáčku také vloženy letáčky s informacemi (někdy i s receptem) k neznámým nebo méně obvyklým druhům. Funguje to prostě bezvadně.

Právě díky bedýnkám se najednou v mé kuchyni objevila mizuna, mibuna, jedlá chryzantéma, červený šťovík, listová hořčice, mladý česnek, mladé tuřínky, černá toskánská kapusta a mnoho dalších druhů jinak ne až tak běžné zeleniny.

Z listových směsí jsem doslova nadšená a s radostí zkouším někdy divoké kombinace. Nejvíce mi chutnají zelené listy společně s čerstvým kozím sýrem. Zrovna jsem jich měla doma několik, a to přímo od výrobce. Pocházejí z ekologické kozí farmy v Merbolticích a jsou vynikající.

Kozí sýry...

Všechno zelené lupení jsem tedy opláchla, vložila do odstředivky na salát a zbavila tak listy a lístečky přebytečné vody.

Pro salát jsem použila několik listů pekingského zelí, které bylo v bedýnce, dále pak roketu a členité stonky mizuny.

Pekingské zelí

V obchodech bývá název zaměňován za „čínské zelí“. Čínské zelí má volné tužší listy, zatímco pekingské zelí tvoří hlávky. Jedná se o nízkoenergetickou zeleninu, která například obsahuje ve 100 g více vitamínu C, než citróny. Kromě jiného obsahuje velmi mnoho draslíku, také vápníku, hořčíku, železa a síry. Obsahuje také látky s hojivým účinkem na zažívací trakt.

Rukola – Roketa

Tvarem je podobná pampelišce, chutí ředkvičce. Rukola má štíhlejší listy a je ostřejší, roketa je chuťově jemnější a tvarem oblá. Rukola má velmi vysoký obsah vitamínu C, podporuje chuť k jídlu a čistí krev. Je přírodní alternativou při detoxikaci jater.

Mizuna

Jedná se o bylinu původem z Asie, kterou můžeme využít jako salát nebo jako jedlou dekoraci. Je výborným zdrojem vitamínů C, A a obsahuje několik dalších vitamínů a minerálů, stejně jako vlákninu a proteiny.

Tuřínek

Tuřínek je kořenová zelenina původem z Japonska, kde se nazývá Kabu. Většinou má bílou barvu, ale jsou i odrůdy červené. Jde o zeleninu bohatou na bílkoviny a vápník. Velmi často se nakládá, dá se i rychle osmahnout. Nejčastěji se používá za syrova do salátů. Jeho chuť je velmi jemná, podobná kedlubně či ředkvičce.

Ingredience...

Salát jsem doplnila o žlutá třešňová rajčátka a vše promíchala se zálivkou.

Na zálivku potřebujeme:

  • 1 šalotku nakrájenou najemno
  • 5 lžic olivové oleje extra virgin
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • šťávu z poloviny citrónu
  • kůru z poloviny citrónu

V míse promícháme osušené zelené listy se zálivkou. Listy naaranžujeme na talíř a poklademe rozkrájenými rajčátky, plátky tuřínku a kousky kozího sýra. Zalijeme zbývající zálivkou. Můžeme lehce posypat čerstvě mletým pepřem.

Křupavý salát s báječnou zálivkou...Podáváme nejlépe s křupavou bagetou…

Dobrou chuť...

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *