Salát z dvojího chřestu

Dub 27

Salát z dvojího chřestu
Chřestová sezóna netrvá moc dlouho a tak je třeba ji využít, jak to jen lze. Připravme si tedy salát z bílého i zeleného chřestu. Všechny suroviny v něm už jsou tepelně upravené, takže tento salát můžeme podávat jako hlavní chod. Prostě ideální jarní večeře.

ch1

Suroviny:

    • 500 g bílého chřestu
    • 500 g zeleného chřestu
    • 100 g anglické slaniny
    • 3 vejce uvařená natvrdo (nebo na hniličku)
    • 6 malých brambor

ch2

Na zálivku:

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 lžičky celozrnné hořčice
    • 2 lžíce plnotučné hořčice
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř

Na vaření chřestu:

    • 1 lžička třinového cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • šťáva z poloviny citrónu
    • oříšek másla

Chřestu odlomíme nebo odkrojíme spodní dřevitou část (asi čtvrtinu celkové délky) a poté chřest oloupeme. Zelený ve spodní polovině, bílý po celé jeho délce. Takto připravený chřest dáme do vroucí vody, do které jsme přidali asi půl lžičky soli, půl lžičky cukru a lázeň jsme okyselili. To provedeme buď citrónovou šťávou, nebo vinným octem. Přidáme kousek másla. Chřest vkládáme do vroucí vody, aby si udržel všechny své vůně a látky, které tato báječná a velmi zdravá zelenina obsahuje. Délka vaření chřestu je přímo úměrná síle stonků. Čas se pohybuje v rozmezí 5-8 minut. Poté chřest z vody opatrně vylovíme a necháme odkapat.

ch3

Na pánvi opečeme plátky slaniny a na tuku ze slaniny poté kousky předem uvařených brambor. Vařená vejce rozkrojíme na čtvrtky.

Všechny suroviny na zálivku promícháme nejlépe v pevně uzavíratelné malé sklenici – třeba od jogurtu. Je třeba, aby se olivový olej dobře spojil s celozrnnou hořčicí. Všechny připravené části salátu úhledně naklademe na talíř a přidáme zálivku. Její velmi lehce nakyslý nádech bude se všemi surovinami na talíři výborně ladit. Salát podáváme vlažný se sklenkou vychlazeného bílého vína.

ch4

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *