Špaldová bublanina s třešněmi

Čvn 29

Špaldová bublanina s třešněmi

Na naší zahradě je zrovna v plném proudu sklizeň třešní. A kočičky nám samozřejmě pomáhají v korunách stromu…

Letošní úroda se zdá velmi bohatá a tak přichází na řadu mnoho způsobů zpracování třešní. Na tomto webu již jeden recept na třešňovou bublaninu existuje. Pekla jsem ji před mnoha lety a pro někoho nemusí být zrovna zřetelný.

Tentokrát jsem bublaninu vylepšila vůní pomerančového cukru a vodou z pomerančových květů. Pomerančový cukr lze koupit nebo si vyrobit vlastní, jako jsem to popsala v tomto mém receptu.

Těsto lze samozřejmě využít i při zpracovávání jiného ovoce, ale bublanina s třešněmi je prostě klasika.

Použila jsem formu o rozměrech: 33 x 23 x 5 cm.

Suroviny:

• 4 celá vejce (hmotnost i se skořápkou 250g)
• 125 g špaldové celozrnné mouky
• 125 g polohrubé mouky (obě mouky = hmotnost vajec)
• 2 lžíce hrubé mouky
• 170 g třtinového cukru
• 10 g pomerančového cukru
• 7,5 g prášku do pečiva s vinným kamenem
• 1/8 l mléka (tj. 125 g = polovina hmotnosti vajec)
• 1 lžíce vody z pomerančových květů
• špetka soli

• 600 g omytého ovoce

• máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků s přidáním špetky soli vyšleháme pevný sníh.

Žloutky utřeme s oběma druhy cukru. Pak přidáváme oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva. Střídavě s moukou přiléváme mléko. Nakonec přidáme vodu z pomerančových květů. Do dobře spojené směsi přidáme vyšlehaný sníh, který zapracujeme pomocí stěrky.

Vše vlijeme do vymazané a vysypané formy. Poklademe ovocem s co nejmenšími rozestupy. Prvních 10 minut pečeme na 180 stupňů, pak dalších asi 40 minut při teplotě 170 stupňů. Díky třtinovému cukru je těsto trochu tmavší, takže pokud jsi nejsme stupněm propečení jisti, použijeme test špejlí.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *