Špaldová roláda s jahodami a tvarohem

Čvn 03

Špaldová roláda s jahodami a tvarohem

Po dubnovém a květnovém cestování, ochutnávání a pár dnech volna jsem se konečně dostala do své vlastní kuchyně. V sobotu 1.6.2019 jsem letos poprvé navštívila moje oblíbené trhy v Berouně. A tam už se objevily první české jahody.

Rozhodla jsem se připravit roládu s čerstvými jahodami v trochu zdravější verzi. Roláda v podstatě není vůbec nic náročného a správně vychlazená potěší každou návštěvu i mlsný jazýček.

Připravíme si:

Na těsto:

• 4 celá vejce
• špetku soli
• 80 g třtinového cukru
• 100 g celozrnné špaldové mouky
• 1 lžíci chuťově neutrálního oleje

Na náplň:

• 4 lžíce jahodové zavařeniny (použila jsem svou loňskou jahodovou s tymiánem)
• 250 g tučného tvarohu (ne ve vaničce)
• 250 ml smetany ke šlehání (33%)
• pár kapek vanilkového extraktu
• 1 lžičku agávového sirupu
• 1 hrst čerstvých jahod + pár na dekoraci
• pár kapek limetkové šťávy nebo oblíbeného likéru

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme do pěny s třtinovým cukrem. Poté opatrně přimícháme sníh a postupně přidáváme mouku. Plech vyložíme pečícím papírem a ten potřeme olejem. Ušlehanou hmotu pak na tuto vrstvu naneseme. Vkládáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme horním i spodním ohřevem asi 8 – 10 minut, do světle růžova.

Po vyjmutí z trouby zakryjeme plát upečeného piškotu čistou utěrkou a svižně obrátíme utěrkou dospod, papírem vzhůru. Papír opatrně z těsta odtrhneme (díky oleji to půjde velmi snadno), ale ponecháme ho na těstě. Upečené těsto společně s utěrkou ihned zarolujeme. Takto necháme vychladnout.

Ušlehanou smetanu smícháme s tvarohem, přisladíme (dle své chuti, já sladím minimálně), přidáme vanilkový extrakt a pár kapek limetkové šťávy nebo oblíbeného likéru. Přímo do krému můžeme klidně vmíchat několik měkčích jahod. Krém pak bude krásně růžový.

Zcela zchladlou roládu opatrně rozbalíme, odstraníme pečící papír a plát natřeme zavařeninou. Zavařenina dodá roládě další chuťový rozměr a navíc zabrání pozdějšímu provlhnutí těsta od náplně. Na potření jsem použila svou loňskou zavařeninu – jahodovou s tymiánem a limetkou. Právě proto jsem použila do tvarohu limetkovou šťávu a při závěrečném focení snítky citrónového tymiánu. Je to nevšední, ale velmi svěží a zajímavá kombinace.

Na vrstvu zavařeniny naklademe vrstvu tvarohového krému. (Část krému určitě zbyde, takže je možné ho použít na ozdobu rolády nebo třeba na dezerty do skla.) Obě vrstvy necháme pár centimetrů od vrchního kraje, aby při závěrečném rolování krém nepřebýval. Na tvarohovou vrstvu naklademe čtvrtky čerstvých jahod. Roládu zavineme a oba konce zarovnáme nožem a necháme dobře vychladit.

Před podáváním dekorujeme čerstvými jahodami, zaprášíme cukrem.

Dobrou chuť!

PS: Protože jsem se nemohla rozhodnout, zda roládu vyfotit na tmavém nebo světlém pozadí, vyzkoušela jsem obojí. Dle vašich reakcí – a velmi za ně děkuji, je to skvělé 🙂 Mírně převažovala obliba tmavé – ano, je výraznější. Ale názory na světlou: Léto, světlo, venkovská, .. a přesně tak jsem to myslela. Děkuji 🙂

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *