Špenátová roláda bez mouky se slanou náplní

Dub 10

Špenátová roláda bez mouky se slanou náplní

Je krásně zelená a můžete si ji připravit kdykoliv jako předkrm. Výborně se bude hodit třeba na Zelený čtvrtek. Nejčastěji se špenátová roláda na slaný způsob objevuje v kombinaci s uzeným lososem, ale já zvolila náplň o trochu lehčí. S jikrovou pomazánkou zvanou Taramasalata se můžete setkat třeba v Řecku v podobě tzv. mezze.

Suroviny:

Na těsto:

• 4 celá vejce
• 200 g spařených a vody zbavených špenátových listů
• 1/2 lžičky soli + špetka na sníh
• větší špetka mletého pepře
• 100 g najemno strouhaného Ementálu

• 1 lžíce chuťově neutrálního oleje

Náplň:

• 250 g tučného tvarohu (v kelímku)
• 200 g pomazánky z jiker Taramasalata (přesně tuhle – prodává Delmart)

• ředkvičky a zelené výhonky na ozdobení

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.

Špenátové listy spaříme vroucí vodou, důkladně vyždímáme a nožem pokrájíme nadrobno. Není ani třeba sekat v robotu. Já jsem použila mražený listový špenát v porcích (Bonduelle), účel splnil výborně.

Smícháme žloutky, posekaný špenát, pepř a sůl. Množství soli přizpůsobíme slanosti později přidaného strouhaného sýra. Poté opatrně přimícháme sníh. Plech vyložíme pečícím papírem a ten potřeme olejem. Ušlehanou hmotu pak na tuto vrstvu naneseme stěrkou. Vkládáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme horním i spodním ohřevem asi 10 – 12 minut.

Po vyjmutí z trouby zakryjeme plát upečeného špenátového plátu čistou utěrkou a svižně obrátíme utěrkou dospod, papírem vzhůru. Papír opatrně z těsta odtrhneme (díky oleji to půjde velmi snadno), ale vrátíme ho na těsto. Společně ihned zarolujeme pomocí spodní utěrky. Takto necháme vychladnout.

Pomazánku z jiker smícháme s tvarohem. Jako náplň ale můžeme použít např. Lučinu, ricottu ochucenou strouhaným sýrem a strouhanou šunkou. Výborná bude také Lučina v kombinaci s plátky Mortadelly, dobit pak můžeme třeba pistáciovými oříšky, které právě Mortadella obsahuje.

Zcela zchladlou roládu opatrně rozbalíme, odstraníme pečící papír a plát natřeme pomazánkou. Roládu zavineme. Zbytkem pomazánky můžeme ozdobit povrch její povrch. Zdobíme ředkvičkami a třeba ředkvičkovými klíčky. Necháme dobře vychladit. Po vychlazení zarovnáme nožem oba konce.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *