Špikovaná vepřová pečeně

Říj 14

Špikovaná vepřová pečeně

Vepřová pečeně, která voní kořením a díky švestkám i podzimem. Můžeme ji podávat teplou s libovolnou přílohou, nebo dokonale zchladlou, taková se bude zase lépe krájet. Já ji na setkání foodbloggerů v září 2013 v Bytové restauraci na Faře připravila na podávání za studena. A bylo to tehdy moc fajn setkání.

Připravíme si:

• 1,5 kg vepřové kýty
• potravinářský provázek

Na špikování:

• 100 g lardo pancetty (nebo uzené slaniny)
• 10 sušených švestek

pec1

Je lépe koupit pancettu nebo slaninu vcelku. Doma ji pak nakrájíme na stejnoměrné špalíčky o hraně 0,5 cm. Sušené švestky nakrájíme na proužky o velikosti slaninových špalíčků. Proužky pancetty i švestek poklademe na prkénko nebo plastové víko od potravinové krabičky a vložíme do mrazáku alespoň na půl hodiny, aby se s nimi při špikování lépe zacházelo. Poté maso našpikujeme a zpevníme potravinovým provázkem. Maso pečením ztratí na svém objemu, takže provázek dobře utáhneme.

Na marinování bude třeba:

• 15 kuliček jalovce
• 1 lžička sušeného tymiánu
• 1/2 lžičky mleté skořice
• kůra z poloviny citrónu
• 3 lžíce olivového oleje

Jalovec dobře roztlučeme v hmoždíři, přidáme tymián – pro tento účel raději používám sušený. Přisypeme skořici a koření tloučkem dobře rozdrtíme. Do nádoby, ve které se bude maso marinovat, nalijeme olivový olej a nastrouháme citrónovou kůru. Přisypeme roztlučené koření a převázané maso ve směsi důkladně obalíme ze všech stran. Maso v nádobě zakryjeme potravinovou fólií a necháme v lednici klidně i 48 hodin.
pec2

Těsně před pečením maso i s marinádou přemístíme do pečící nádoby, k masu přidáme několik větviček čerstvého citrónového a běžného tymiánu a pečeni zakryjeme. Abychom měli jistotu, že maso bude dobře propečené, avšak nikoli vysušené, je vhodné použít speciální teploměr, který před pečením zapíchneme do masa. Maso pak vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 2 hodiny na 200 stupňů. Dle potřeby podléváme vývarem. Po uplynutí této doby maso odkryjeme, aby mělo zlatavou barvu. Průběžně sledujeme teploměr. Dosáhne-li maso vnitřní teploty 75 stupňů, pečínku vyndáme z trouby. Pokud ji máme v úmyslu podávat studenou, necháme důkladně zchladnout.

Podáváme horké společně se šťávou, kterou zjemníme přidáním kusu másla a třeba bramborovou kaší nebo zchladlé doplněné studenými omáčkami nebo hořčicí. Já zvolila cibulovou marmeládu a dýňovou hořčici a byl to dobrý výběr.

pec3

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. Moc hezká pečená baculka! 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      A díky aromatickému koření a citrónové kůře také moc moc dobrá 😛 Díky 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *