Srnčí žebírka s jablky

Zář 22

Srnčí žebírka s jablky

Jestli mám kvůli něčemu ráda podzim, tak jsou to jeho barvy, leckdy nejstálejší počasí z celého roku a pak proto, že zvěřinová sezóna je v tu dobu v plném proudu. Maso ze zvěřiny je téměř netučné a tudíž velmi zdravé, ale hlavně má vynikající chuť. A takto upravená srnčí žebírka jsou skutečnou lahůdkou, kterou se třeba před návštěvou zaručeně vytáhnete. U vícechodového menu mohou sloužit třeba jako skvělý předkrm.

Na tři porce potřebujeme:

• srnčí žebírka (3 ks na porci) (lze objednat v prodejnách SKLIZENO)
• pevná, šťavnatá jablka (1 ks na porci)
• olivový olej
• 25 g studeného másla na dokončení omáčky
• lžíci brusinkové zavařeniny
• 1 dcl suchého sektu
• 5 cl Calvadosu
• pár snítek tymiánu
• čerstvě mletý černý pepř
• sůl

srn2

Srnčí žebírka, máme-li je v celku i s částí páteře, nařízneme a sekáčkem od sebe oddělíme. Lehce je potřeme olivovým olejem, zastříkneme trochou Calvadosu, proložíme snítkami tymiánu a necháme v chladu alespoň 12 hodin marinovat.

Před tepelnou úpravou odstraníme tymián a žebírka pak na troše olivového oleje zprudka opečeme na pánvi z obou stran tak, aby uvnitř nebyla krvavá. Po obrácení je podle chuti osolíme a mírně opepříme. Opečená žebírka vyjmeme, do výpeku dáme rozpustit tenký plátek másla a uvolníme sraženou bílkovinu přilitím sektu. Jakmile sekt vyšumí, přidáme jablka zbavená jádřinců, nakrájená na osminky. Pro vaření jsem zvolila obyčejná, šťavnatá a neuvěřitelně aromatická jablíčka.

Rychle je po dobu maximálně jedné minuty orestujeme, pak přidáme lžíci brusinkového kompotu, vložíme zpět už pouze prohřát pečená žebírka. Jablíčka by neměla být příliš měkká a teď, těsně před dokončením, žebírka oflambujeme calvadosem a necháme v pánvi již odstavené z tepelného zdroje rozpustit ještě jeden plátek másla. Podáváme s křupavou bagetkou.

srn1
Dobrou chuť!

Share

8 comments

  1. Krása, a to nemyslím jen servírování! :)

  2. Sbíhají se mi sliny! Je mi to jasné, od zítřka jdu shánět v Pardubicích zvěřinu… :)

    • Pavlína
      Pavlína /

      Meg, díky 😛 Je škoda, že u nás stále musíme zvěřinu „shánět“, i ve větším městě :-(

  3. No né to by mohla být pochoutka. Takhle na obrázku to vypadá užasně a jak to je nazdobené :)

    • Pavlína
      Pavlína /

      Pochoutka to rozhodně je 😛 Díky za komentář :-)

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *