Sváteční ochutnávka – zkuste finger food

Pro 11

Sváteční ochutnávka – zkuste finger food

Konec kalendářního roku je nepochybně časem svátečním, kdy se lidé navzájem navštěvují. Většina z nás se pustí do výzdoby bytu. Zdobíme také stromky a třeba i stromky na vlastní zahradě. Je tedy na místě ozdobit i stůl a to nejen dekoracemi.

uvod

Jídlo, jak jsem se ho rozhodla pro sváteční chvíle připravit, může být vlastně také jedlá dekorace. Malé barevné porce každou návštěvu okouzlí a umožní jí ochutnat více z vámi připravených dobrot. Můžeme je nazvat finger food, tapas, kanapky (součástí kanapek bývá většinou kousek pečiva), prostě jak se Vám bude líbit. Hosté pak budou domů odcházet s pocitem lehkosti, nezatíženi přílišným množstvím zkonzumovaných jídel.

Na stole mohou být tradiční jídla vyrobená ze sezónních ingrediencí, ale také – jak se pro období kolem Vánoc patří – různé druhy ryb, plody moře a v období svátečním hojně využívané exotické ovoce.

Přejete si, aby návštěva ochutnala váš skvělý domácí bramborový salát vyrobený podle rodinného receptu? Porce na talíři by mohla jedlíka nadobro vyřadit z dalšího hodování. Připravte proto pro své hosty ochutnávku v podobě mini porcí na porcelánových nebo kovových lžičkách zvaných finger food a k porci salátu přidejte také kousek smažené ryby i s malým řezem citrónu.

kaprasalat

Malá sousta nám dávají možnost dodržet tradici a tak na Štědrý den může být i vánoční kuba porcí na tři sousta. Stejně tak třeba novoroční čočka. Snad vás následující malá ukázka možností bude inspirovat.

cocka

Hráškový krém

Hrášek povaříme asi 15 minut v zeleninovém vývaru. Poté scedíme, rozmixujeme, přidáme hustou zakysanou smetanu créme fraiche a propasírujeme. Zlehka dosolíme a ochutíme bílým pepřem. Podáváme s nočkem créme fraiche, zdobíme oloupanou vařenou krevetou.

hraskrem

Mrkvový salát

Očištěnou mrkev nastrouháme a promícháme s malými kousky čerstvého ananasu. Vše dochutíme domácím meduňkovým nebo mátovým sirupem. Podáváme vychlazené, zdobíme plátkem karamboly.

mrksal

Koprová lžička

Ricottu dobře promícháme s nadrobno nakrájeným koprem. Zlehka osolíme, můžeme ochutit bílým pepřem. Na lžičku položíme noček směsi, který vytvoříme pomocí dvou lžiček. Navrch svineme proužek uzeného lososa, přidáme polovinu vařeného křepelčího vejce, zdobíme snítkou čerstvého kopru.

koplž

Šunková rolka s křenem

Ricottu promícháme s čerstvě nastrouhaným křenem. Silnější plátky šunky potřeme směsí, pevně zarolujeme a necháme v lednici ztuhnout. Poté krájíme na širší rolky.

Rybičková pomazánka

Konzervu sardinek ve vlastní šťávě slijeme, z ryb odstraníme kosti a rozmačkáme je vidličkou. Přidáme dvě lžíce majonézy a jednu lžičku plnotučné hořčice. Pomazánkou naplníme zdobící sáček a na silnější plátky salátové okurky tvoříme rybičkové „pusinky“. Zdobíme čerstvým koprem.
sunrybic

Dobrou chuť!

Share

4 comments

  1. Bože Pavli….hned by som k tebe šla na návštevu

  2. toffo /

    Pavli, ty by si měla do toho šlápnout naplno, jak se dívám třeba na http://www.smoothcooking.cz/, měla bys těm holkám ukázat, zač je toho loket (bohužel znám mnoho expresivnějším výrazů),

    • Pavlína
      Pavlína /

      Maruško,
      teď bude více času (snad) a prostoru (to zcela jistě), tak se polepším. Ale nerada bych, aby se člověk pak bál otevřít plechovku rybiček, aby z ní nevykoukla po stopadesáté stejná tvář 🙂
      Posílám pozdravy vám oběma 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *